Hjem Spørsmål og svar Hva er fortapelse?

Hva er fortapelse?

8 min lest
0
0
179

Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig fortapelsen. Jeg har alltid hatt vanskelig for å forstå at det virkelig finnes et evig helvete, og at de fleste mennesker som Gud har skapt og gjort soning for, vil måtte havne der.

Mitt første spørsmål gjelder dette med antallet som blir frelst:
Jesus sier jo selv at det er få som finner den smale veien (Matt.7,14).
For å si det litt flåsete: Er det virkelig slik at djevelen vinner 9-1 i kampen om sjelene? Hvordan stemmer dette med Paulus ord om at «Gud er alle menneskers frelser, men først og fremst de troendes» (1.Tim. 4,10)?

Mitt andre spørsmål gjelder om helvete innebærer evig pine eller først er et rettferdig oppgjør med den levende Gud og deretter tilintetgjørelse. Adventistene, som jo ønsker å være både Bibeltro og konservative, mener jo det siste. Gehenna var jo en søppelplass hvor ting ble tilintetgjort og ilden som er et bilde på denne tilstand, er jo noe vi bruker til å forbrenne og tilintetgjøre ting med?

Mitt tredje spørsmål gjelder om det ikke er forskjell i straffeutmålingen. Den rettferdige Gud kan da ikke la en mann som Adolf Hitler og en ateist som Fritjof Nansen, som jo gjorde ufattelig mye godt, få like lang og streng straff? For ikke å snakke om et barn som blir født i en ikke-kristen sammenheng og som dør uten å ha hørt evangeliet, skal det også pines i all evighet? Jesus sier jo til folk i de galileiske byer at på dommens dag skal Tyrus og Sidon slippe lettere enn dem (Matt.11,22). Det er altså gradsforskjeller i dommen!?

Petter


Hei Petter

Her er det mange viktige spørsmål som jeg må prøve å svare litt kort på. Først må jeg si at jeg forstår at tanken på fortapelsen oppleves vanskelig. Jeg tror alle kan skrive under på at tanken på at noen skal gå fortapt, smerter. Jesus er nok den som kjenner denne smerten sterkest, og som gjorde at han gav sitt liv for at ingen skulle gå fortapt, men ha evig liv (Joh 3,16).

For å ta ditt første spørsmål om antall, så er Guds perspektiv og visjon at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne (1 Tim 2,4). Når 1 Tim 4 10 snakker om at “..vi har satt vårt håp til den levende Gud, som er frelser for alle mennesker”, handler det om at frelsen tilbys alle, og tas imot i tro. Hvor mange som tar imot og hvor mange som velger å la være, kjenner vi ikke tallet på, heller ikke forholdet mellom dem. Men at det er svært mange som tar imot troen på Jesus, vet vi.

Uttrykket “evig pine” finner vi ikke i bibelen. Men “evig straff” står det om i Matt 25. Det er Jesus som tar opp temaet fortapelse for alvor i Bibelen. Og han har rett til det, for han kom for at vi ikke skulle gå fortapt (Matt 18,11.14). Uttrykket Jesus ofte bruker om å stå utenfor, er: “der de gråter og skjærer tenner”. Det er ingenting som tyder på at vi blir “borte” etter dommen. Hva fortapelse er, håper jeg ingen av oss finner ut. Jødene beskrev dette ved å henvise til Genhenna, eller Hinnom-dalen, som riktignok var en søppelplass utenfor Jerusalem. Men grunnen til at det var en søppelplass, var at denne dalen ikke kunne brukes til noe annet. For dette ble betraktet som et ondt sted, siden dalen ble brukt som offersted til guden Molok. Selv barn ble ofret ved at de måtte “gå gjennom ilden”. Å være i Hinnom-dalen i stedet for bak de trygge murene til Guds tempelby der Guds bolig er, viser noe av forskjellen mellom Guds evige rike og fortapelsen.

Ditt siste spørsmål handler i bunn og grunn om Guds ufattelige nåde. Den er vanskelig for oss å forstå, for den er betingelsesløs og god. For dem som ønsker å ta imot Guds tilgivelse og frelse, har våre gjerningen ingenting å si. Kun Jesu gjerning på korset. Vi sammenligner oss med hverandre, men Gud ser kun på hva Jesus har gjort da han døde for våre synder. Det er ingen gradsforskjeller i dommen eller i nåden. Enten er du Guds barn eller så er du det ikke. Du kan ikke være mere eller mindre barn. Vi kommer til å bli dømt etter våre gjerninger, og frikjent på grunn av Jesus gjerninger om vi setter vår lit til ham og ikke noe annet.

Mvh

Helge Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Prest og forfatter, programleder i Jesusnett

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Helge Skaaheim
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
 • Illustrasjon Jesus ber

  Var Jesus noen gang syk?

  Var Jesus syk noen gang mens han levde? Lillian 72 år Hei Ja det er unaturlig å tenke noe …
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

«Be deg igjennom Fasten» – Uke 1

«Hva kan fasten bety for meg?» – Betraktning av Kate Major Fem år siden …