Hjem Søndagskommentar 3. Søndag i treenighetstiden – «Kom, for nå er alt ferdig»

3. Søndag i treenighetstiden – «Kom, for nå er alt ferdig»

6 min lest
0
0
89

foss-tre-hus-vinter1Luk, 14, 15-24

En av gjestene som hørte dette, sa til ham: «Salig er den som får sitte til bords i Guds rike.» Men Jesus sa til ham:
«Det var en mann som ville holde et stort gjestebud, og han innbød mange.
 Da tiden for gjestebudet kom, sendte han tjeneren sin av sted for å si til de innbudte: ‘Kom, for nå er alt ferdig!’ Men de begynte å unnskylde seg, den ene etter den andre. En sa: ‘Jeg har kjøpt et jordstykke og må gå ut og se på det. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.’ En annen sa: ‘Jeg har kjøpt fem par okser og skal ut og prøve dem. Vær så vennlig å ha meg unnskyldt.’ Og en tredje sa: ‘Jeg har giftet meg, derfor kan jeg ikke komme.’ Tjeneren kom tilbake og fortalte dette til herren sin. Da ble husherren sint og sa til tjeneren: ‘Gå straks ut på byens gater og torg og hent inn de fattige og uføre og blinde og lamme.’ Tjeneren kom tilbake og sa: ‘Herre, jeg har gjort som du sa, men det er ennå plass.’ Da sa herren til tjeneren: ‘Gå ut på veiene og stiene og nød folk til å komme inn, så huset mitt kan bli fullt. For det sier jeg dere: Ingen av dem som var innbudt, skal få smake festmåltidet mitt.’»

 

Det må ha vært et underlig scenario for verten i denne lignelsen som er søndagens bibeltekst.

Den røde løperen er rullet ut. Gjestene er invitert. Verten venter på de som skal komme. Men ingen av dem som var invitert dukket opp.

Om en rik mann i Israel ville stelle i stand til fest, sendte han først ut en foreløpig invitasjon, slik at gjestene kunne holde seg klar til tjeneren kom og sa, nå var alt ferdig. Det Gamle Testamente er en slik foreløpig invitasjon til det store gjestebudet i Guds rike. Da invitasjonen kom begynte alle å unnskylde seg, de var opptatt med noe annet – og viktigere.

Så fikk innbydelsen andre adressater, bla a. du som leser dette og jeg som skriver disse linjene. De første som fikk invitasjonen forstod ikke hva det kostet verten å invitere til gjestebud. Vi som lever nå og har feiret både påske og pinse skulle ha mer innsikt. Og vi skulle vite hva det kostet verten å invitere – å gjøre alt ferdig slik vi synger om det i påskesalmen: «Men la kors og død og smerte, tale, rope i mitt hjerte, hva min frelse kostet har!» (B. G. Sporon)

Derfor er denne tekstens poeng ikke bare jordstykkene, ikke bare de fem oksene eller giftermålet. Alt dette er gode ting å bruke tiden på. Eksemplene er for å antyde at både arbeid og kjærlighet og andre viktige ting kan komme i veien for det viktigste.

Denne teksten handler om at de gode tingene ikke må bli vår unnskyldning slik at vi ikke vil ta i mot det Gud har gjort ferdig, frelse fra synd og død og et nytt liv!

Så er oppgaven for oss som har tatt i mot invitasjonen til gjestebudet å invitere de vi kjenner til Guds store gjestebud. Oppgaven er også å invitere de som aldri har fått innbydelsen. Vi kan formidle den gleden, den takknemligheten, den tryggheten og den tilgivelsen vi har fått i våre liv til andre. Nå er det vi som skal si på Jesus vegne: «Kom for alt er ferdig»

 • img_0566

  Domssøndag/Kristi kongedag

  Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…
 • vann1

  24. Søndag i treenighetstiden

  Matteus 18,1-6 og 10-14 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i h…
 • loppebord

  Bruktmarked/Loppemarked

  Bruktmarked/Loppemarked Velkommen til Bruktmarked/Loppemarked i andre etasje, Bussedalen 1…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anders Moen Kvalsnes
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Domssøndag/Kristi kongedag

Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…