Hjem Søndagskommentar Treenighetssøndag

Treenighetssøndag

7 min lest
0
1
1,469

blomst58-1Matt 28,16-20

 Men de elleve disiplene dro til Galilea, til fjellet der Jesus hadde sagt han ville møte dem. Og da de fikk se ham, falt de ned og tilba ham; men noen tvilte. Da trådte Jesus fram og talte til dem: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

 

Teksten vi leste fra Bibelen kalles Misjonsbefalingen! Jesus sier: «Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden.» Tenk det! Vi har en venn, en Frelser, en Herre, som har all makt i himmelen og på jorden! Det er ingen som er sterkere enn Han! Og han elsker oss! Han kjenner oss, han er til å stole på, og han er veien, sannheten og livet.

De første som folka som fikk høre dette kunne ikke tie stille om det – de måtte spre det videre, de måtte fortelle andre om det! Og heldigvis gjorde de det, for hvis ingen hadde fortalt meg om Jesus hadde jeg ikke kjent ham.

For et par uker siden var det Kristi Himmelfartsdag! Da feiret vi at Jesus for opp til himmelen som et helikopter. En legende forteller at på vei opp til himmelen, så møter Jesus på engelen Gabriel. Gabriel spør: «- Jaha, hva er planen din nå? Nå som du har forlatt jorden, hvordan skal folk få høre om deg, og tro at Gud er god nå?» Jesus svarer: «- Disiplene mine er planen.» «- Disiplene dine?», utbryter Gabriel, «men hva om de svikter da? Har du en plan B?!» Jesus svarer: «- Nei, de er den eneste planen jeg har.»

Jesus har fått all makt i himmelen og på jorden. Derfor har vi som tror på ham fått et oppdrag, en misjon: å være gode med hverandre og fortelle folk om Jesus. Det er planen – så det har kristne gjort nå i 2000 år.

I Kina har det lenge vært forbudt å fortelle om Jesus. Men folk har gjort det likevel, selv om de har risikert å komme i fengsel. Og nå er det knapt noe sted i verden at kristendommen vokser så sterkt som i Kina.

Det som er utfordringen vår her i Norge, det er at over halvparten av alle som vokser opp i kristne familier snakker ikke om tro hjemme. Misjonsbefalingen er også dåpsbefalingen. «Gå og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere.»

Den greske grunnteksten sier døpende dem og lærende dem. Det henger altså sammen, dåp og opplæring. Når vi døper barna våre, må vi også ta det ansvaret det er å, ikke bare lære dem om Jesus, men lære dem å holde det han har befalt, å leve det nye livet, det kristne livet.

Det ble gjort en undersøkelse for noen år siden. Den viste at der hvor foreldrene praktiserte en lys kristentro, hvor de først og fremst gikk foran som gode rollemodeller, der valgte barna å leve som kristne også som voksne.

Mens der hvor foreldrene ikke praktiserte troen sin i det hele tatt, eller de gjorde, men det var strengt og mørkt, og de krevde mer enn de gav, der vokste barna opp som ikke-kristne.

Vi er først og fremst kalt til å være Guds barn – alle sammen. Og så er vi sendt ut – sammen med Jesus – på vei til menneskene: til barna våre, til naboene våre, til kolleger og totalt fremmede; og da ser vi at alle medmennesker har mulighet til å bli Jesu disippel og venn, at Ånden blåser hvor den vil og skaper tro og liv der våre evner og muligheter ikke strekker til. Og Jesus er med oss alle dager!

Last flere relaterte artikkler
  • 2. Pinsedag

    Joh. 16,5-11 Nå går jeg til ham som har sendt meg, men ingen av dere spør: ‘Hvor går du?’ …
  • Bots- og bønnedag

    Luk 15,11-32  Jesus sa: «En mann hadde to sønner. Den yngste sa til faren: ‘Far, gi meg de…
  • 23. søndag i treenighetstiden

    Matt 24, 35 – 44 Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Men den d…
Last flere av Alexander Colstrup
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

4. søndag i påsketiden

4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …