Hjem Søndagskommentar Pinsedag – Ta imot Den hellige ånd.

Pinsedag – Ta imot Den hellige ånd.

5 min lest
0
0
200

peis1Joh 20,19-23

Det var om kvelden samme dag, den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet. Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere!» Og da han hadde sagt det, viste han dem sine hender og sin side. Disiplene ble glade da de så Herren.  Igjen sa Jesus til dem: «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.»  Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd.  Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.»

 

 

Jeg møtte ham under en konferanse et sted i Skandinavia. Han var pastor i en menighet utenfor Helsinki. Historien hans var dramatisk. Han hadde mistet begge foreldrene tidlig, var blitt med i et stoffmisbrukermiljø og havnet i fengsel. Etter flere dommer var han havnet i isolat med en bibel som eneste lesestoff. Han bestemte at han ville lese den fra perm til perm. «Da jeg var ferdig med Det gamle testamente var jeg full av spørsmål», fortalte han. «Men da jeg leste Det nye testamente fikk jeg svarene.» Jesus møtte ham og livet ble snudd opp-ned.

Vi feirer pinse til minne om Den hellige ånds komme. Jesus var død på korset og hadde sonet våre synder. Ved sin oppstandelse hadde han beseiret døden, og frukten av dette var at han sendte Ånden, Gud selv som usynlig tilstedeværende, for å formidle det Jesus hadde vunnet til oss. Ånden møter oss i det kristne fellesskap, i Guds ord og i sakramentene, dåp og nattverd. Han bringer Jesus til oss slik at vi som min finske venn kan få del i et helt nytt liv.

Det er det disiplene erfarer påskedags kveld. Jesus møter dem der de sitter bak låste dører i frykt og fortvilelse. Han rekker dem Guds fred og gir dem Den hellige ånd. Slik formidler han det han har gjort for dem og gir dem del i nytt og evig liv. Og heldigvis er det ikke bare for dem. Han sender dem med frelsens gode nyheter til hele slekten.

Det betyr at også vi i dag kan motta Den hellige ånd. Han møter deg konkret ved døpefont og nattverdbord og i Gudsordet i Bibelen. Der du åpner deg for ham, tar han bolig i deg og gjør deg til Guds barn. Samtidig kaller han deg inn i det kristne fellesskap og utruster deg til å tjene Jesus slik at du kan være med til å bære ham videre til nye mennesker, det vi kaller misjon og diakoni. Ta derfor imot Den hellige ånd, det evige liv.

Pensjonist, prest og forfatter

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere av Kurt Hjemdal
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…