Hjem Søndagskommentar Pinsedag – Ta imot Den hellige ånd.

Pinsedag – Ta imot Den hellige ånd.

5 min lest
0
0
2,873

peis1Joh 20,19-23

Det var om kvelden samme dag, den første dagen i uken. Av frykt for jødene hadde disiplene stengt dørene der de var samlet. Da kom Jesus; han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere!» Og da han hadde sagt det, viste han dem sine hender og sin side. Disiplene ble glade da de så Herren.  Igjen sa Jesus til dem: «Fred være med dere! Som Far har sendt meg, sender jeg dere.»  Så åndet han på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd.  Dersom dere tilgir noen syndene deres, da er de tilgitt. Dersom dere fastholder syndene for noen, er de fastholdt.»

 

 

Jeg møtte ham under en konferanse et sted i Skandinavia. Han var pastor i en menighet utenfor Helsinki. Historien hans var dramatisk. Han hadde mistet begge foreldrene tidlig, var blitt med i et stoffmisbrukermiljø og havnet i fengsel. Etter flere dommer var han havnet i isolat med en bibel som eneste lesestoff. Han bestemte at han ville lese den fra perm til perm. «Da jeg var ferdig med Det gamle testamente var jeg full av spørsmål», fortalte han. «Men da jeg leste Det nye testamente fikk jeg svarene.» Jesus møtte ham og livet ble snudd opp-ned.

Vi feirer pinse til minne om Den hellige ånds komme. Jesus var død på korset og hadde sonet våre synder. Ved sin oppstandelse hadde han beseiret døden, og frukten av dette var at han sendte Ånden, Gud selv som usynlig tilstedeværende, for å formidle det Jesus hadde vunnet til oss. Ånden møter oss i det kristne fellesskap, i Guds ord og i sakramentene, dåp og nattverd. Han bringer Jesus til oss slik at vi som min finske venn kan få del i et helt nytt liv.

Det er det disiplene erfarer påskedags kveld. Jesus møter dem der de sitter bak låste dører i frykt og fortvilelse. Han rekker dem Guds fred og gir dem Den hellige ånd. Slik formidler han det han har gjort for dem og gir dem del i nytt og evig liv. Og heldigvis er det ikke bare for dem. Han sender dem med frelsens gode nyheter til hele slekten.

Det betyr at også vi i dag kan motta Den hellige ånd. Han møter deg konkret ved døpefont og nattverdbord og i Gudsordet i Bibelen. Der du åpner deg for ham, tar han bolig i deg og gjør deg til Guds barn. Samtidig kaller han deg inn i det kristne fellesskap og utruster deg til å tjene Jesus slik at du kan være med til å bære ham videre til nye mennesker, det vi kaller misjon og diakoni. Ta derfor imot Den hellige ånd, det evige liv.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…