Hjem Søndagskommentar Søndag før pinse – talsmannen

Søndag før pinse – talsmannen

4 min lest
0
0
1,148

postkasse-vinter1Joh. 15,26-27

Når Talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Far, sannhetens Ånd som går ut fra Far, da skal han vitne om meg. Men også dere skal vitne, for dere har vært hos meg fra begynnelsen av.

 

‘Talsmannen’ kommer fra det greske ordet paraklet som betyr en som er kalt til å være ved siden av deg, som en advokat.

I Bibelen er det to talsmenn. Den første er Jesus. Den andre er Ånden. Lina Sandell skriver om disse to talsmenn i sangen “O Jesus, åpne du mitt øye, Så jeg kan se hvor rik jeg er!”.

I det andre verset handler det om Talsmannen Jesus: “Jeg har en bror som ved Guds side Vet om min sak og ber for meg.” I det tredje verset handler det om Talsmannen ÅNDEN: “Jeg har en talsmann tro i nøden, En trøster og en hjelper god.”

I teksten for søndag før pinse sier Jesus at Talsmannen/Åndens hovedoppgave skal være å vitne om Jesus og gjøre Jesus stor og tydelig for oss.

Sigurd Lunde skriver om dette i sangen “Dine løfter er mange” i det tredje verset: “Hellig Ånd, vis oss Jesus, hans godhet og makt, At han lever nå og er her i dag! At hans død og oppstandelse, slik han har sagt, Vil gi kraft og mot til den som er svak.”

Ånden har mange oppgaver. Vi har hørt om Åndens frukt som kjærlighet, glede, fred, vennlighet o.s.v.  Og vi har hørt om Åndens gaver som helbredelse, profetisk tale o.s.v. Men alt det Ånden gjør, handler egentlig om å gjøre Jesus stor. Både Åndens frukt og Åndens gaver peker på Jesus for oss og menneskene omkring oss. “Sannhetens Ånd skal vitne om meg” leser vi i dagens tekst.

I tillegg sier Jesus at også disiplene skal vitne om Ham. For de hadde fulgt Jesus gjennom hans 3-årige tjeneste og vært vitne til alt det han sa og gjorde. Likesom Jesus er talsmann nr. 1 og Ånden er talsmann nr. 2, slik skulle disiplene være talsmenn nr. 3.

Hva da med oss? Vi er også kalt til å være vitner som talsmenn nr. 4. Vi er kalt til å være sendebud fra Jersusalem, via Judea og Samaria og like til jordens ender. Ap.Gj. 1,8. Og Ånden går med oss og gir oss kraft og mot slik at vi selv stadig på ny får se Jesus og er med å gjøre Jesus kjent for stadig nye generasjoner og folkeslag.

  • 5. søndag i påsketiden

    5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…
  • 4. søndag i påsketiden

    4 søndag i påsketiden – 21.04.2024 Joh 13,30-35 Photo by John Towner Da Judas hadde …
  • Vi når lengre ut!

    Lenge har vi ønsket å nå ut med evangeliet på flere TV plattformer. Nå er vi på Bedehuskan…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

5. søndag i påsketiden

5 søndag i påsketiden – 28.04.2024 Luk 13,18-21 Photo by Vince Veras Lignelsene om s…