Hva sier bibelen om Bibelen?

<<Tilbake..
Det hendte i Saloniki i Hellas, den byen som en gang het Tessalonika.
En dag kom en predikant til byen. Han oppsøkte jødenes gudshus, synaogogen. Der forkynte han budskapet om Jesus, som ble korsfestet, men stod opp igjen. «Han er Messias, den levende frelseren,» sa han. Noen av tilhørerne ble overbevist, og det oppstod en liten kristen menighet der.
Også noen grekere sluttet seg til.

 

(6.2.2008)

Dette fortelles i Apostlenes gjerninger i det 17. kapittel.

Det eldste skriftet i NT
Senere skrev predikanten et brev til denne menigheten. Hans navn var Paulus, apostelen. Det første brev han skrev til tessalonikerne, er det eldste skriftet i Det nye testamente.

Grunnleggende
Her skriver Paulus noe som er helt grunnleggende for å finne ut hva Bibelen sier om Bibelen: «Da dere fikk overgitt det Guds ord som vi forkynte tok dere i mot det, ikke som menneskeord, men som det Guds ord det i sannhet er.» (1 Tess 2,13)

Budbæreren
Apostelen er ikke beskjeden! Han visste at han var kalt til apostel, en budbærer om Jesus til folkeslagene. Kanskje var det ikke noe imponerende ved hans opptreden, og den lille flokken av kristne der i byen var vel heller ikke så mye å skryte av. Menneskeord var det Paulus kom med. Men han takker Gud for at tilhørerne tok imot det, ikke bare som menneskeord, men som ord fra Gud! Virkelig, «det Guds ord det i sannhet er.»

Apostlenes vitnesbyrd
Vi har apostlenes vitnesbyrd som brev i Det nye testamente. De 4 evangeliene er beretninger om Jesu liv, død og oppstandelse, overlevert fra hans disipler. Og mange ganger står i evangeliene at Jesus talte Guds ord, i lignelser, i samtaler og i Bergprekenen. Ja, i Johannesevangeliet kalles han Ordet, altså med stor O (Joh 1,1)!Ord fra Gud, ord om Gud, som forteller om Guds nåde og sannhet.

Ord fra Gud
Var det ikke menneskeord? Jo visst, ord på gresk og arameisk, som er blitt oversatt og spredt rundt i hele verden, også i Norge. Vi lærer om Jesus at han var sann Gud og sant menneske. Det sammen kan vi si om Bibelen! For Paulus skriver til tessalonikerne: Ikke bare menneskeord, men i sannhet ord fra Gud selv.

Det gamle testamentet
Men hva med resten av Bibelen, Det gamle testamente? Vi hører stadig om profetene som står fram og sier: «Så sier Herren!» Det fortelles for eksempel at Herrens ord kom til Jeremia, og Gud sa til ham: «Se jeg legger mine ord i din munn!» (Jer 1,9) Før profetene hadde Israel hatt Moses som leder og Guds “talerør”. Gjennom ham talte Gud om sin vilje og sine bud. Loven og profetene kalles Det gamle testamente. Der har vi også Salmene, vitnesbyrd om hvordan en kan be og kalle på Gud i de forskjelligste livssituasjoner.

Stumme avguder
Det står i Bibelen at avgudene er stumme, men vi får tro på en Gud som taler til oss, gjennom ord som er talt og skrevet ned.

Nøkkelen til GT
Vi sier at vi leser Det gamle testamente gjennom Det nye! Det som var forutsagt og lovet, gikk i oppfyllelse da Jesus kom. Derfor leser vi for eksempel i kirken første juledag: Mange ganger og på mange måter har Gud i fordums tid talt til fedrene gjennom profetene. Men nå, da de siste tider er kommet, har han talt til oss gjennom Sønnen! (Hebr 1,1)

Veien til Emmaus
I Nytestamentet har vi to fantastiske fortellinger om hvordan Det gamle testamente blir utlagt og forklart, slik at det vitner om Jesus. Den ene fortellingen står iLukasevangeliets 24. kapittel. Tre dager etter at Jesus var blitt korsfestet, var to disipler underveis til en liten by som het Emmaus. Da kom Jesus selv og slo følge med dem, men de kjente ham ikke igjen. Han samtalte med dem, og så «begynte han å utlegge for dem det som står om han i alle skriftene, helt fra Moses av.» Senere kjente de ham igjen, og de sa: «Brant ikke hjertene i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?» At skriftene åpner seg og taler om troens sannheter i dag, det kan alle oppleve!

Forstår du det du leser?
Den andre beretningen står i Apostlenes gjerninger i kapittel 8. Filip, en av de første kristne lederne, var også underveis, fra Jerusalem til Gasa. Da kom en mann fra Etiopia kjørende, og han satt i vognen og leste høyt fra profeten Jesaia. Filip spurte: «Forstår du det du leser?» «Hvordan skal jeg kunne forstå,» sa mannen, «når ingen forklarer det for meg?» Da begynte Filip å forklare og fortelle, og ut fra et skriftsted iJesaia 53 forkynte han evangeliet om Jesus for denne etioperen. Mannen kom til tro og ble døpt!

Slik forteller Bibelen om Bibelenmange ganger og på mange måter. Det er mer enn en from talemåte når vi leser fra Bibelen i gudstjenesten og avslutter med å si:

Slik lyder Herrens ord!
I Norge er det i dag kamp om Bibelen. Noen vil hevde at den består av dokumenter fra en fjern fortid, som vi i dag må fortolke på moderne vis. Vi sier: La oss ta Bibelen på Ordet!

Bjørn Sandvik