Hjem Søndagskommentar Kristi åpenbaringsdag

Kristi åpenbaringsdag

8 min lest
0
0
2,029

Luk 2,40-52 jm_200_NT1.pd-P6.tiff

“Og gutten vokste og ble sterk, fylt av visdom, og Guds nåde var over ham.  Hvert år pleide Jesu foreldre å dra til Jerusalem for å feire påske.  Da han var blitt tolv år, dro de som vanlig opp til høytiden.  Men da høytidsdagene var over og de skulle hjem, ble gutten Jesus igjen i Jerusalem uten at foreldrene visste om det.  De trodde han var med i reisefølget, og gikk en dagsreise før de begynte å lete etter ham blant slektninger og venner.  Da de ikke fant ham, vendte de tilbake til Jerusalem for å lete etter ham der.  Først etter tre dager fant de ham i tempelet. Der satt han blant lærerne, lyttet til dem og stilte spørsmål. Alle som hørte ham, undret seg over hvor forstandig han var og hvor godt han svarte.  Da foreldrene så ham, ble de slått av undring, og hans mor sa: «Barnet mitt, hvorfor har du gjort dette mot oss? Din far og jeg har lett etter deg og vært så redde.»  Men han svarte: «Hvorfor lette dere etter meg? Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?»  Men de forsto ikke hva han mente med det han sa til dem. Så ble han med hjem til Nasaret og var lydig mot dem. Men hans mor tok vare på alt dette i sitt hjerte.  Og Jesus gikk fram i alder og visdom. Han var til glede for Gud og mennesker”.

 

Er du glad i gode tradisjoner.  Det kan føre mye godt med seg.  Josef og Maria hadde sin årlige reise til Jerusalem.  Der samlet de seg og tok del i feiringen og tros opplæringen som ble gitt.  Dette var høytid og et supplement til det som foregikk regelmessig i den lokale synagoge. Alt for på ny å ledes inn i hva Gud hadde gjort for sitt folk, og hva det betydde for deres liv.  Det var ofte undervisning av skriftlærde som gjerne kunne sin Bibel utenat!

 

Så opplever Jesus sine foreldre en underlig situasjon.  Deres sønn er savnet og de finner ham til slutt  i templet i Jerusalem.  Her sitter han å hører på de skriftlærde i flere dager, tar til seg av deres kunnskap og kommer selv med innspill som får dem til å undre seg.  Ja det viser seg at han kan mer! Det var sannelig ikke rart at både skriftlærde og foreldre undret seg.

 

I møte med sine jordiske foreldre kommer Jesus med sin store bekjennelse som er helt unik.  “Visste dere ikke at jeg må være i min Fars hus?”  Han bekjenner at han er Guds Sønn.  Større bekjennelse finnes ikke.  Det var ikke ved Jordans bredder han ble Guds Sønn, nei han var det fra begynnelsen!

Så ser vi Maria sin reaksjon som tok vare på alt som hadde skjedd i sitt hjerte.  Ja det var sannelig det beste hun kunne gjøre.  Man argumenterer ikke mot Jesus!

 

Slik Jesus omtaler sin Far forstår vi at det er snakk om et fullkomment, intimt fellesskap uten motsetningsforhold.  Våre menneskelige relasjoner mellom far og barn er dessverre så altfor ofte svake forbilder. Jesus sitt forhold til sin Far kommer bl.a. frem når han sier i sin avskjedstale til sin disipler: Joh 17,10 “Alt mitt er ditt, og det som er ditt, er mitt, og jeg er blitt herliggjort gjennom dem”.

 

Så trenger også vi innsikt og kunnskap i de skrifter som Jesus øste av allerede som barn. Det kommer klart frem i det som Paulus skriver i Rom 15,4 “Og alt som før er skrevet, er skrevet for at vi skal lære av det: Vi skal ha håp gjennom den tålmodighet og trøst som skriftene gir”.

Fremfor alt trenger vi å se at Jesus er oppfyllelsen av skriftene og at dette skjedde for at vi skulle få tilbake samfunnet med Gud.

 

Jesu lydighet mot skriftens ord er den lydighet som senere ledet ham til Golgata kors.  Der oppfylte han det profetiske ord. 1 Joh 2,2 “Han er en soning for våre synder, ja, ikke bare for våre, men for hele verdens”.

 

Jesu lydighet blir din seier når du tror hans ord.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • Jesus, sønn av…

    Hei. Slektstavla fra Abraham til Jesus som består av 42 slektsledd. Jeg forstå ikke at den…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Egil Karlsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …