Hjem Søndagskommentar Nyttårsdag – Jesu navnedag

Nyttårsdag – Jesu navnedag

6 min lest
0
0
453

Matt 1,20b-21Josef, Maria og Jesus

«For barnet som er unnfanget i henne, er av Den hellige ånd. Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder».

 

Det er tid for å gjøre opp regnskap. Et nytt kalenderår passert og alle som driver butikk er spente på hvordan regnskapet for året til slutt vil se ut. Kanskje noen vil oppdage at de er på konkursens rand!

 

En ting er det ifølge Guds ord ingen tvil om.  Vårt regnskap i forhold til Gud er i minus, ja vi er konkurs.  Hva krever Gud?  Det får vi svar på i Jesu møte med den lovkyndige i Matt 22,37-39 «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand. 38 Dette er det største og første budet. 39 Men det andre er like stort: Du skal elske din neste som deg selv».

 

Dette er hva Gud krever.  Da skjønner vi at vår gjeld er uendelig stor til både Gud og mennesker.  Det kan ikke rettes opp i neste års regnskap!  Vi står i en gjeldssituasjon som er uopprettelig.  Vi trenger en som kan gjøre opp for oss.  Det betyr at vi trenger en frelser.  Han kan ikke være som oss!  Nei Gud selv kunne bare gi oss en løsning og det var selv å tre inn i menneskeheten.  Hans egen Sønn tok bolig i en jomfrus liv på underfullt vis, for så å dø på et kors til soning for våre synder.

 

Han kom ikke ved en tilfeldighet.  Nei Paulus skriver i Ef 3,8-9 «Jeg som er den minste av de hellige, har fått den nåde å forkynne det gode budskapet om Kristi ufattelige rikdom for folkeslagene 9 og bringe Guds frelsesplan fram i lyset, det mysteriet som fra evighet av har vært skjult hos Gud, han som skapte alt».

 

Navnet skulle være Jesus.  Det betyr «Gud frelser» eller  «Gud er frelse»  Vi velger navn som klinger, som er populære eller som er vanlige i slekten.  Med Jesus navnet er det annerledes. Det sier alt om hvem han er og hva som er hans livsoppgave.  Folket hadde forventninger om at Han skulle redde dem fra romernes okkupasjon og gjenopprette folket ydmykelse. Han skulle være konge med jordisk makt!

 

Så sier dagens vers oss at Jesus er den som skal frelse sitt folk fra deres synder.  Redningen er ikke at folket får en god konge som kan regjere over seg.  Redningen er at det skjer noe grunnleggende i forholdet mellom Gud og folket.  Det må berøre vert eneste menneske.  Når Jesu gjerning er fullført på Golgata kors da bringes budskapet videre ut –  Luk 24,47 «- og i hans navn skal omvendelse og tilgivelse for syndene forkynnes for alle folkeslag; dere skal begynne i Jerusalem».

 

Når synden er gjort opp, da er det bare en synd som kan hindre oss i å ha samfunn med Gud. Dette sier han som har gjort opp for all synd: Joh 16,9 «Synden er at de ikke tror på meg».

 

Løftet er Joh 11,25 «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør».

 

Det er noe å møte det nye årets utfordringer med!

Pensjonist og forkynner

 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • be-deg-igjennom-fasten

  «Be deg igjennom Fasten» – Uke 2

  «Hva betyr bønn?» – Betraktning av Kristina Uttgård Har du noen gang opp…
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
Last flere relaterte artikkler
 • 20150607_0163

  20. Søndag i teenighetstiden

    Joh 11,1-5 En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen d…
 • mann-ber1

  19. Søndag i treenighetstiden

  Luk 20,45-21,4 Mens alt folket hørte på, sa han til disiplene:  «Ta dere i vare for …
 • hvitsten1

  2. søndag i påsketiden.

  Joh 21,1-14 Siden åpenbarte Jesus seg enda en gang for disiplene ved Tiberiassjøen. Det gi…
Last flere av Egil Karlsen
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i fastetiden.

1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…