Hjem Spørsmål og svar Hvorfor gi tiende?

Hvorfor gi tiende?

3 min lest
0
0
2,453

Spørsmål: 

Hei mitt spørsmål er følgende.

Hvorfor praktiserer menigheter i dag tiende?

Jeg har lest en del om dette og kan ikke forstå dette fordi det er en gammeltestament lov. Tiende var til for at levittprestene skulle bli forsørget, de kunne ikke eie, arve eller jobbe utenfor tempelet, derfor trengte de denne støtten. Pastorer og andre kristne i dag er ikke under disse restriksjonene, det finnes ikke noe tempel eller noe levitt prestedømme heller så slik jeg ser det faller dette bort i dagens samfunn.

Torgeir


Svar:

Hei Torgeir!

Anfin Small high res_ståendeDet du skriver om tiende er helt riktig. Det var en ordning i gammeltestamentlig tid som nærmest kan sammenlignes med en kirkeskatt. Denne avgiften var en tiendedel av det en tjente eller verdien av det en eide. Se 1. Mos 14,20; 28,22; 3. Mos 27,30-32 og 4. Mos 18,21! Tienden skulle gå til levittene som hadde ansvaret for offertjenesten i tempelet. Nehm 10,37.

I NT finner vi ikke noe påbud om å gi tiende. Når Jesus omtaler tiende, er det i en negativ sammenheng der han advarer mot å stole på lovgjerninger og ritualer i sin forhold til Gud og hans frelse. Slik sett er det noe underlig at tiende har fått en slik plass som det har i noen kirker og menigheter. Grunnen er vel at det er en fordel å ha noe orden på sin givertjeneste og at det er bra at en fast sum settes av som gave til kristen virksomhet. Men det bør ikke låses til en viss prosent. Noen har mulighet til å gi mye mer enn tiende og andre mindre. Det viktige er at vi er gode forvaltere over det vi eier, og at er rause og uegoistiske når det gjelder å dele med andre og støtte arbeidet i Guds rike.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Jeg brenner for India!

Spørsmål: Indiamisjon! Jeg har et brennende hjerte for India. Jobbes det fortsatt blant sa…