Hjem Spørsmål og svar Årsak til homofili

Årsak til homofili

6 min lest
0
0
613

Spørsmål:

Visjon Norge tirsdag 4.november. Homofili. Hvorfor sier dere “de homofile” når dere i neste setning sier Kjærlighetat det ikke finnes homofile? At det ikke finnes et homo-gen er allment akseptert. Det er forskjeller i hjernen. Hvorfor tror dere at noen lever i homofile forhold, når de ved det risikerer så mange ubehageligheter? At det finnes folk som er midt imellom, bifile, er allment kjent. Heldigvis er dere på vikende front i samfunnet.

Ruth


Svar:

Hei Ruth

Jeg så ikke selv programmet på Visjon Norge om homofili, men har fått referert hovedpunktene i det som kom fram. Her ble de som er homofile omtalt, og det stemmer nok ikke at det ble sagt at homofile ikke finnes. Det ble sagt at det ikke finnes et såkalt homogen, noe du også er enig i. Så langt jeg har forstått, er det ikke heller forskjeller i hjernen på homofile og heterofile som skal kunne forklare variasjoner når det gjelder seksuell legning. Dermed er det blitt klart at det ikke kan påvises arvelige årsaker til homofil legning, selv om det kan hende at noen ut fra personlighetstype er mer disponert for dette enn andre. Det er derfor ikke dekning for å si at en er født homofil eller skapt slik, som noen vil mene.

Da står en igjen med årsaker som har å gjøre med miljø og forskjellige hendinger og påvirkninger. Retningen på seksuell legning avgjøres derfor ut fra det som hender en eller ut fra hva en påvirkes av i oppvekst og overgang til voksen alder. Som du skriver, er det allment kjent at en del er bifile. Dette er det forskjellige grader av over en skala fra helt homofil til helt heterofil. De som betegnes som helt homofile, utgjør mellom 1 – 2 % av dem som er i kjønnsmoden alder. Det betyr vel at de som er bifile, i stor grad kan bestemme hvilken retning de vil styre sin seksuelle legning.

Du spør om hva vi tror er grunnen til at noen velger å leve i homofile forhold selv om det kan føre til ubehageligheter. Grunnen er selvsagt at de ønsker å leve ut sin homofile legning i forhold til en annen fordi de mener det er rett for dem. Det er et valg de gjør, og den retten har de. Om det er ubehagelig varierer vel alt etter hvor kjent det er og i hvilket miljø de ferdes. I en større samfunnsmessig sammenheng må en likevel spørre hva en slik allmenn akseptering av homofilt samliv vil føre til bl.a. i synet på ekteskapet og barns rett til mor og far. Men det er et større tema som vi ikke kan gå inn på her.

Du er glad for at det syn vi har, er på vikende front i samfunnet. Da kan en spørre om det er et problem for oss eller for samfunnet. For oss handler det om hva som er rett og tjenlig ut fra Guds ord. Vi tror at Gud, som har skapt oss og gikk oss ansvar for vårt liv, er den rette å lytte til når vi skal avgjøre hva som er tjenlig både for den enkelte og for samfunnet. Og på dette området er Bibelen klar. Utfordringen vår er å formidle dette på en god og respektfunn måte, og samtidig kunne formidle den hjelp og støtte som er nødvendig for at mennesker som har utfordringer på dette området, kan komme godt til rette med sitt liv.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Tidligere generalsekretær i NKSS, Indremisjonsselskapet og Normisjon, prest og forfatter.

 • Anfin

  Å BYGGE PÅ SAND

  Bispemøtets samlivsutvalg har kommet med sin innstilling etter tre års arbeid. Det de har …
Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Å BYGGE PÅ SAND

Bispemøtets samlivsutvalg har kommet med sin innstilling etter tre års arbeid. Det de har …