Hjem Søndagskommentar 5. søndag i treenighetstiden

5. søndag i treenighetstiden

4 min lest
0
0
894

Matt 7,15-20Vintre3

Ta dere i vare for de falske profetene! De kommer til dere i saueham, men innvendig er de glupske ulver.  På fruktene skal dere kjenne dem. Plukker man druer av tornebusker eller fiken av tistler?  Et godt tre bærer god frukt, et dårlig tre bærer dårlig frukt.  Et godt tre kan ikke gi dårlig frukt, og et dårlig tre kan ikke gi god frukt.  Hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden.  Derfor skal dere kjenne dem på fruktene.

 

Dette er begynnelsen på slutten av Jesu bergpreken.  Jesus har undervist om den brede og den smale vei og at det er få som går på den smale vei som fører til målet.  Falske profeter er det imidlertid mange av slik det fremgår av vers 22 senere.

 

Det er stor forskjell på sau og ulv.  Men når ulven opptrer som sau da er den farlig!  Falske profeter opptrer mest mulig lik de sanne profeter.  Men de har en helt annen hensikt.  De ønsker innerst inne å forherlige seg selv.  Bli populær og godt likt av den målgruppen de ønsker å nå.  Falske profeters drivkraft er egoismen, og ytre sett kan de ofte se ut som motivet er kjærlighet.

 

Resultatet viser seg ofte på sikt.  Kristenflokken splittes når de falske profeter oppdages og det medfører mye smerte.  Denne splittelse er en nødvendig splittelse. Som kristne skal vi alltid leve slik de troende i Berøa. Det står om dem i Apg 17,11b ”de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte”.

 

Prøvesteinen på all profeti er Guds Ord.  Vi spør gjerne om ting fungerer.  Guds Ord spør om det er sant.  Falske profeter tar gjerne bort anstøtet og tilfredsstiller det som appellerer til menneskets falne natur.

 

Der det profetiske ord (Bibelen) får den rette plass vil mennesket bli konfrontert med sin synd (opprør mot Gud) og behov for evangeliet skapes. Jesus blir stor og vi blir avhengig av hans nåde. Det treet blir stående!

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Egil Karlsen
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …