Hjem Søndagskommentar 4. søndag i treenighetstiden

4. søndag i treenighetstiden

6 min lest
0
0
258

Mark 10, 17 – 27Jesus_the_Teacher030

Da Jesus skulle dra videre, kom en mann løpende, falt på kne for ham og spurte: «Gode mester, hva skal jeg gjøre for å arve evig liv?»  Men Jesus sa til ham: «Hvorfor kaller du meg god? Ingen er god uten én – det er Gud!  Du kjenner budene: Du skal ikke slå i hjel, du skal ikke bryte ekteskapet, du skal ikke stjele, du skal ikke vitne falskt, du skal ikke bedra noen, hedre din far og din mor.»  Han svarte: «Mester, alt dette har jeg holdt fra jeg var ung.»  Jesus så på ham og fikk ham kjær og sa: «Én ting mangler du: Gå bort og selg alt du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen. Kom så og følg meg!» Men han ble nedslått over dette svaret og gikk bedrøvet bort, for han eide mye.
Og Jesus så seg omkring og sa til disiplene: «Hvor vanskelig det blir for dem som eier mye, å komme inn i Guds rike!»  Disiplene ble forferdet over ordene hans. Men Jesus tok igjen til orde og sa: «Barn, hvor vanskelig det er *for dem som stoler på rikdom,• å komme inn i Guds rike.  Det er lettere for en kamel å gå gjennom et nåløye enn for en rik å komme inn i Guds rike.»  Da ble de enda mer forskrekket og sa til hverandre: «Hvem kan da bli frelst?» Jesus så på dem og sa: «For mennesker er det umulig, men ikke for Gud. Alt er mulig for Gud.»

 

Hvor mange guder er det plass til?

Her møter vi en mann som ønsker å følger Jesus – alt ligger til rette for en sann overgivelse. Det er bare et problem – Jesus må dele plassen med mannens rikdom.

Men det er bare det at det ikke er plass til flere guder – det er bare plass til en Gud.

I vårt velstandssamfunn er det lett å bli opptatt av både rikdom, og alt det vi kan kjøpe for rikdommen vår. Jesus sier ikke det er galt å være rik. Galt blir det først når rikdommen, eller tingene våre som bil, hus, data, båt, hytte, og lignende blir det viktigere enn Jesus. Det er mange slike avguder som har kommet snikende så troskyldig som bare det. Men tar den viktigste plassen i hjertet vårt.

Jesus ønsker å være nummer en i mitt og ditt liv. For å oppnå det må vi ta et oppgjør med det som opptar oss. Et oppgjør med de tingene som tar plass – og får herredømme over oss.

Jesus legger frem et bilde som viser hvor vanskelig det er for en som stoler på rikdom å komme inn i Guds rike. Det er det samme hva som blir avguder i våre hjerter – de kan ikke føre oss til himmelen. De fører bare til tomhet. Disiplene ble bedrøvet – de så ikke at rikdommen til den unge mannen var en avgud for han.

Hvem kan da bli frelst?

Ingen kan bli frelst ved egne gjerninger, eller å stole på rikdom og suksess.

Men det som var umulig for oss, Det gjorde Gud. «For mennesker er det umulig, men ikke for Gud. Alt er mulig for Gud.»

Kun ved Jesu verk kan vi bli frelst og bli Jesu etterfølgere.

 

Last flere relaterte artikkler
 • 20663565_10155456819715928_422883015_o

  Ønsket og elsket

  Jesaja 12,2 Se, Gud er min frelse, jeg er trygg og frykter ikke. For Herren er min styrke …
 • 20707075_10155456819140928_546609793_o

  Kompasskurs

  Joh 14,6   ‘Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten…
 • 20641458_10155456820245928_1851052239_o

  Verdens lys

  Matt 5,14: «Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules.&raq…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

20. Søndag i teenighetstiden

  Joh 11,1-5 En mann som het Lasarus, var blitt syk. Han var fra Betania, landsbyen d…