Hjem Søndagskommentar 2. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN

2. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN

5 min lest
0
0
467

Matt 3,11-12 Johannes døperen-02

Jeg døper dere med vann til omvendelse. Men han som kommer etter meg, er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å ta av ham sandalene. Han skal døpe dere med Den hellige ånd og ild.  Han har kasteskovlen i hånden og skal rense kornet på treskeplassen. Hveten sin skal han samle i låven, men agnene skal han brenne opp med en ild som aldri slukner.»

 

Også denne søndagen står dåpen i fokus. Og den fortjener det! I dåpen knyttes vi sammen med Jesus Kristus for tid og evighet, og vi får del i hans død og oppstandelse. Derfor til overveielse: Hva betyr det for deg å være døpt?

 

Ordene i dagens tekst er fra døperen Johannes, profeten i ødemarken, veirydderen og botspredikanten. Det kjennes ikke uten videre enkelt å selge disse ordene inn i en hyggelig og vakker barnedåp i en av våre gudstjenester. Men på sin måte får døperen frem dåpens storhet og alvor. Både ved å peke på den omvendelsens dåp han selv forretter ved Jordan-elven, og ved å peke på dåpen som Jesus selv skal komme med, dåpen med Den hellige ånd og ild.

 

Ordene peker tydelig mot det disiplene opplevde på pinsedag, og de forteller hvilken dåp vi er døpt med, dåpen til den treenige Guds navn. Fortsatt hører omvendelsen med, derfor forsaker vi Djevelen og alle hans gjerninger og alt hans vesen og tror på Gud Fader, Sønn og Ånd når noen døpes i kirken. Dette er mønsteret for livet i dåpen, slik Luther har uttrykt det så genialt, den daglige omvendelsen, vekk fra synden og inn til Kristus. Igjen til overveielse: Er det noe du skal vende deg om fra denne dagen?

 

For han som døper med Ånd og ild er frelser og dommer. Derfor er det ikke likegyldig hvordan vi lever, selv om det er mye som skal være like gyldig i vår tid. Den daglige omvendelse er nødvendig, akkurat som vi er nødt til å vaske og rydde jevnlig for å holde oss selv og våre hus og mye annet i orden.

 

Luther foreslår å begynne hver dag med å tegne korsets tegn over oss selv, når vi svinger bena ut av senga og skal ta fatt. Korset som ble tegnet over oss i dåpen, ”for at vi skulle tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus og tro på ham.” Så kan vi gå dagen i møte, i forvissning om at Han som døper med Ånd og ild stadig følger oss i glede og sorg, i opp- og nedturer, når alt er godt eller alt virker håpløst. Så mye rommer vår dåp. Vi har gode grunner til å takke for den.!

 

Prost i Nordre Follo

 • baby nyfødt1

  Gjendåp

  Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…
 • http://christiancliparts.net/clips/images/i09025.jpg

  Er det noen vei tilbake for meg?

  Spørsmål: Er blitt en gammel mann. I min ungdom var jeg med på bedehuset hjemme. Var i mus…
 • Illustrasjon Jesu dåp 1308593323

  Kan jeg døpes om igjen?

  Spørsmål: Hei. Jeg ble døpt som liten, men vil døpes igjen nå. Er 17 år. Foreldrene mine v…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Sven Holmsen
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
 • sondagstekst-1-of-1

  Kristi forklarelsesdag.

  Mark 9,2-13 Seks dager senere tok Jesus med seg Peter, Jakob og Johannes og førte dem opp …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Gjendåp

Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…