Hjem Spørsmål og svar Hva sier Bibelen om skapelsen?

Hva sier Bibelen om skapelsen?

6 min lest
0
0
671

Spørsmål:
Illustrasjon Peters svigermor

Jeg er veldig forvirra angående skapelsen og hvilke ståsted man skal ta. Skal man tolke Bibelens versjon ordrett eller ikke? Har lest forskjellige beskrivelser fra både kristne og ikke-troende forskere som støtter Darwinismen og en jord som er milliarder av år gammel, men også det motsatte, der forskere som ikke nødvendigvis tror på Jesus mener verden ‘bare’ er noen tusen år. Hver gang syns jeg de alle kommer med overbevisende kommentarer, som for eksempel at dinosaurene kan være nevnt i Bibelen og faktisk ha levd på samme tid som menneskene, men ikke nødvendigvis på samme sted osv. På den andre siden er det mange argumenter fra Darwinism-siden som virker overbevisende. Hva skal man egentlig tro som en kristen? Er det en synd hvis man ikke klarer å ta et ståsted?

30-åring

 


Svar:

Hei 30-åring!

Skal vi komme til rette med forholdet mellom Bibelens skapelsesfortelling og naturvitenskap, må vi forstå hva som er hensikten med det Bibelen forteller. Bibelen er ingen lærebok i naturvitenskap. Naturvitenskapen har som oppgave å utforske skaperverket, og her er det sikkert mye mer å finne ut av enn det vi vet i dag. Darwinismen er en teori om utviklingen på jorden som kan forklare noe av det en vitenskaplig sett kan finne ut, men kan på ingen måte svarer på alt. Det kan hende at en i fremtiden kan komme opp med helt andre teorier. Derfor har det liten hensikt å få Bibelen til å stemme med tidens vitenskaplige teorier til enhver tid. Det har også liten hensikt å presse vitenskaplige teorier inn i de bibelske fortellingene, som du tydelig nok har lest en del om.

Bibelens skapelsesfortelling har som hensikt å fortelle at verden er skapt av Gud, og den skilderer i store trekk hvordan dette har skjedd. Her brukes en fortellerform som gjør at denne beretningen sier det samme i dag som til mennesker for flere tusen år siden: Det er Gud som har skapt alt og er den som oppholder alle ting. Med dette kan Bibelen få alle mennesker i tale, uansett hvilket verdensbilde de har og hvilke vitenskapelige teorier de tror på. Noen teologer har kalt Bibelens skapelsesfortelling “en tilbakeskuende profeti” eller “en lignelse”. Det er en fortelling som har et sentralt religiøst budskap i en form som er tidløs. Derfor trenger vi ikke ta den bokstavlig når det gjelder skapelse på seks dager. Hensikten her er fra Guds side å dele tiden inn i uker med hvile på den syvende dagen. Slik gir han oss en tidsrytme som er tjenlig for oss, og som idag brukes over hele verden, uansett religion oog livssyn.

Det kan selvsagt være interessant å se om det er likhetspunkter mellom Bibelen og moderne vitenskap. I 1. Mos 1,20-26 fortelles det at Gud først frembragte levende skapninger i vannet. Deretter skapte han store sjødyr. Så skapte han fugler, fe, kryp og ville dyr av alle slag på land. Deretter ble mennesker skapt. Dette er den samme rekkefølge som vi finner i moderne utviklingslære. Så her ser det ut til at vitenskapen er på sporet etter noe Skaperen har gjort!

Som kristne trenger vi ikke å ha bestemte meninger om hva moderne forskning kommer frem til. Vi skal få tro det Bibelen forteller om Gud som skaper og opprettholder av liv. Vi skal få tro at han har en god mening med det han har skapt oss til, og at vi skal få være med på å forvalte hans skaperverk 1.Mos 1,26-30.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
 • Hvordan leve som kristen

  Hei. Takk for fin side. Tok imot Jesus for snart to år siden. Etter år med spillavhengighe…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Ble jorda skapt på seks dager?

Spørsmål: Siden dere tror på Gud og hans ord, tror dere også at jorden ble skapt for 3000 …