Hjem Søndagskommentar 4. søndag i påsketiden – Mens vi venter – 11.05

4. søndag i påsketiden – Mens vi venter – 11.05

5 min lest
0
0
294

Joh. 16, 16-22Jesus-3

Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg.» Da sa noen av disiplene hans til hverandre: «Hva mener han med å si: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’ og: ‘Jeg går til Far’? Hva mener han med ‘om en liten stund’? Vi skjønner ikke hva han snakker om.» Jesus visste at de ville spørre ham, og han sa: «Snakker dere om det jeg sa: ‘Om en liten stund ser dere meg ikke lenger, men om en liten stund igjen skal dere se meg’? Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal gråte og klage, men verden skal glede seg. Dere skal sørge, men sorgen skal bli forvandlet til glede. Når en kvinne skal føde, er hun engstelig, for hennes time er kommet. Men når barnet er født, har hun glemt smertene i sin glede over at et menneske er kommet til verden. Også dere er engstelige nå. Men jeg skal se dere igjen, og hjertet deres skal glede seg, og ingen skal ta gleden fra dere.

 

Jesus har holdt en av sin avskjedstaler. Det var viktig for ham å forberede disiplene på hva som skulle skje. Det ble ikke lett for disiplene å forstå at de måtte ta avskjed med ham.

De fleste av oss har opplevd og vil komme til å oppleve mange avskjeder. Og de kan være vonde og vanskelige. Vi møter avskjeder i glede – eller i tårer. Vi tar avskjed for bare noen timer, eller for år. Vi tar avskjed for siste gang, og vi tar avskjed som vi ikke visste skulle bli den siste.

Jesus visste hva som ventet, og han prøvde å forberede disiplene. Han forberedte seg selv også, på oppbrudd og avskjed.

Flere ganger forsøkte Jesus å fortelle disiplene at han måtte forlate dem. Men hver gang var resultatet det samme, de skjønte det ikke. Vi merker en spenning mellom det vonde og vanskelige, her og nå, og det gode som er i vente, om en liten stund når Jesus har gjort i stand et sted for sine. «Om en liten stund» er et nøkkelbegrep i teksten. Et tidsbegrep som må sees i et evighetsperspektiv. Det gjentas hele 7 ganger. De har en tredobbel klang: Jesus må forlate dem på grunn av sin forestående død på korset. Men om en liten stund skal han møte dem igjen som den oppstandne. Men snart skal han igjen forlate dem ved sin himmelfart. Og så skal han møte sine igjen gjennom talsmannen, Den Hellige Ånd. Til slutt skal han møte sine igjen ved sin synlige gjenkomst.

Mens vi venter på Jesu gjenkomst vil menneskers liv skifte mellom lidelse, sorg, smerte, oppbrudd og avskjed, og den fullkomne glede som bare Jesus kan gi. Vi er underveis mot Guds fullendte rike. Og den gleden han gir kan ingen ta fra oss!

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Ivar Gjerdi
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i åpenbaringstiden.

Joh 4,4-26 Han måtte reise gjennom Samaria, og der kom han til en by som het Sykar, like v…