Hjem Søndagskommentar Kristi forklarelsesdag

Kristi forklarelsesdag

5 min lest
0
0
1,454

Matteus 17,1-9.

Illustrasjon Kristi forkl.dag

Seks dager senere tok Jesus med seg Peter, Jakob og hans bror Johannes og førte dem opp på et høyt fjell, hvor de var alene. Da ble han forvandlet for øynene på dem. Ansiktet hans skinte som solen, og klærne ble hvite som lyset. Og se, Moses og Elia viste seg for dem og snakket med ham. Da tok Peter til orde og sa til Jesus: «Herre, det er godt at vi er her. Om du vil, skal jeg bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia.» Mens han ennå talte, kom en lysende sky og skygget over dem, og en røst lød fra skyen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede. Hør ham!» Da disiplene hørte det, kastet de seg ned med ansiktet mot jorden, grepet av stor frykt. Men Jesus gikk bort og rørte ved dem og sa: «Reis dere, og vær ikke redde!» Og da de løftet blikket, så de ingen andre enn ham, bare Jesus.

 På veien ned fra fjellet ga Jesus dem dette påbudet: «Fortell ikke noen om dette synet før Menneskesønnen har stått opp fra de døde.»

 

Forklarelse –  forklaring?
Forklarelses er et gammelt ord, som betyr gjennomstråle, forvandle.  Jesu utseende ble helt forandret der oppe på fjellet, han ble lysende.  «Disiplene får se Jesu herlighet» står som overskrift over dette stykket i Bibelen. En kunne kanskje si at den merkelige hendelsen på fjellet gir en forklaring på hvem Jesus er: Han er ikke bare er en stor lærer eller undergjører, men Guds sønn, slik en stemme fra himmelen sa.

De tre disiplene som var sammen med Jesus, forstod nok ikke så mye av den merkelige opplevelsen der oppe. Når Jesus sa at de ikke skulle fortelle noe om det, var de kanskje glad til. Det hele hadde jo vært nokså utrolig og skremmende, og ingen hadde vel villet tro på det de prøvde å fortelle!

Det er ikke mange av oss som har hatt det vi kan kalle overnaturlige religiøse opplevelser, som at de har hatt syner eller hørt direkte budskap fra Gud.  Apostelen Paulus skriver et sted at han har hatt både syner og åpenbaringer, men at han ikke vil fortelle eller skryte av dem.  Det er ingen som blir hjulpet til å tro på Jesus ved å høre om andres store opplevelser.   Det er du selv som må erfare og satse på at han er Guds sønn.
Kristen tro er ikke å satse på alt som er overnaturlig og merkelig. Det er én ting som teller, det som står i det siste verset: Da de så opp, så de bare Jesus, ingen andre.  I Det nye testamente dreier alt seg om Jesus Kristus, det han sa og gjorde. Og da han var stått opp fra de døde, fikk de tre disiplene en forklaring på hva de hadde opplevd på forklarelsens fjell: «Han lever, han lever ennu!»
Søk sannheten om han, i Bibelen, i menigheten eller i kirken.  Lykke til!

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …