Hjem Søndagskommentar 4. søndag i åpenbaringstiden

4. søndag i åpenbaringstiden

7 min lest
0
0
1,499

 

Luk 18,35-43 {DEN BLINDE VED JERIKO} Helbredet

Da han nærmet seg Jeriko, satt en blind mann ved veien og tigget.  Mannen hørte at mye folk kom forbi, og spurte hva det var. De svarte at det var Jesus fra Nasaret som gikk forbi.  Da ropte han: «Jesus, du Davids sønn, miskunn deg over meg!» De som gikk foran, skjente på ham og bad ham tie, men han ropte bare enda høyere: «Du Davids sønn, miskunn deg over meg!» Jesus stanset og bød at den blinde skulle føres til ham. Da han kom, spurte Jesus ham: «Hva vil du jeg skal gjøre for deg?» Han svarte: «Herre, la meg få synet!» Jesus sa til ham: «Bli seende! Din tro har frelst deg.» Straks kunne han se, og han gav seg i følge med Jesus og lovet Gud. Og hele folkemengden som så dette, lovpriste Gud.

 

Hvordan ser du på et handicap? Handicap er noe som begrenser livskvaliteten. Er det ikke? Et handicap skulle vi helt vært foruten. Enten det er fysisk, psykisk, økonomisk eller sosialt. Det finnes mange typer handicap vi kan bli rammet av og vi vil helst unngå dem alle.

 

Mange av oss synes det er naturlig å komme til Jesus med dem. Og han har sagt at vi kan legge slike til fram for ham i bønn, og han har lovet å svare på vår bønn.

 

Var det slik den blinde mannen utenfor byen Jeriko tenkte? Når først Jesus er kommet, kan jeg legge mitt handicap fram for ham, så kan han ta det bort slik at min livskvalitet bedrer seg. Det er ikke helt utenkelig. For det kan virke ut i fra teksten at han var et helt vanlig menneske. Og det er slik helt vanlige mennesker tenker. Men likevel ligger det noe mer i denne ordvekslingen. Vi kan se det ut i fra ordene som er valgt.

 

Da mannen svarte hva som var på ferde, svarte folk ham at Jesus fra Nasaret gikk forbi. Det var det de kalte ham «Jesus fra Nasaret». Men den blinde ropte på en annen: «Du Davids Sønn». Det er en som er mer enn en mann fra Nasaret. Davids sønn er Messias – den salvede Guds konge som skal sitte på Davids trone og være konge over Guds folk til evig tid. Det var slik den blinde så Jesus, og det er den Jesus er!

 

Grunnen til at folk hysjet på denne mannen kan være flere. Men det kan også være det samme som mange kristne opplever i dag. Den oppfatningen om Jesus vi roper ut er ikke den samme som andre folk har.

 

Den blinde får møte kongen. Og kongen spør hva han kan gjøre for mannen. Dette er evangelium – et godt budskap for fattige, blinde og lamme. Noe av det som skulle prege Messiastiden var nettopp profetien om at blinde ser og lamme går og godt budskap forkynnes for fattige.

 

Selvfølgelig ber han om å få synet, og han blir seende. Men samtidig får han høre at han er frelst. Hva slags frelse er det her snakk om. Er han frelst fra sykdommen? Er han frelst fra død og grav fordi han spurte om å bli frisk?

 

Frelse knytter seg til å tro på Jesus. En slik tro var det den blinde viste både gjennom tilliten til hva Jesus kunne gjøre og bekjennelsen om hvem Jesus er. Snart ville Jesus være framme i Jerusalem for å gå gjennom lidelse død og grav, nettopp for å kunne tilby frelse til slike som denne mannen og til slike som oss. Så stod han opp og er den evige konge over Guds folk. Mon tro om den blinde mannen ikke fikk være vitne til nettopp dette ettersom han fulgte Jesus etter at han ble seende.

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • Jeg kommer snart

    Se, jeg kommer snart, og lønnen jeg vil gi, har jeg med meg. (Åp 22,12) Alt det gode Johan…
  • Ny himmel og jord

    Og jeg så en ny himmel og en ny jord. (Åp 21,1) Alt har en begynnelse og slutt. Slik er vi…
  • Bryllup

    Salige er de som er innbudt til Lammets bryllupsmåltid. (Åp 19,9) Noen ganger får Johannes…
Last flere av Helge Skaaheim
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …