Hjem Søndagskommentar JESUS BLIR DØPT

JESUS BLIR DØPT

8 min lest
0
0
1,467

Matt 3,13-17

Illustrasjon Jesu dåp 1308593323

Da drog Jesus fra Galilea til Jordan og kom til Johannes for å bli døpt av ham.  Men Johannes ville hindre ham og sa: «Jeg trenger å døpes av deg, og så kommer du til meg!»  Jesus svarte: «La det nå skje! Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet.» Da lot Johannes det skje.  Da Jesus var blitt døpt, steg han straks opp av vannet. Og se, himmelen åpnet seg, og han så Guds Ånd komme ned over seg som en due.  Og det lød en røst fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, som jeg har behag i.»

 

«Ingen er perfekt». Sånn kan vi si til hverandre og til oss selv. Både for å unnskylde andre når de gjør noe dumt. Eller unnskylde oss selv når vi har gjort eller gjør noe galt. Ingen er perfekte og alle gjør gale ting. Så blir det et munnhell som gir oss på en eller annen måte en tillatelse til å gjøre nettopp gale ting, fordi alle andre gjør det.

 

Johannes døpte nettopp fordi ingen var perfekte. Ingen adlød Guds vilje slik det var tenkt. Og Johannes kom som en røst fra Gud som skulle rydde vei for Herrens komme. Guds rike er nær – det var hans budskap. Og de som hørte på han lot seg døpe. Dette var en dåp til omvendelse. En dåp med vann som symbol. Der vannet skulle stå for en renselse og en ny start på et nytt liv. Der den døpte skulle vende seg bort fra sitt gamle liv og leve et nytt liv etter Guds vilje. Og på den måten gjøre seg rede for Messias sitt komme. For det var nettopp han som skulle komme etter Johanns som var fokuset. Messias – han som ikke bare skulle døpe med vann, men med Hellig Ånd og ild.

 

Dagen kom da Jesus Messias sto foran døperen. Han hadde stått i kø sammen med de andre og ville bli døpt av Johannes – på lik linje med de andre synderne. Johannes visste hvem han var. Forstod ingenting og ville ikke døpe han. Var det noen som trengte omvendelse og dåp av disse to, så var det Johannes selv. «Jeg trenger å bli døpt av deg, og så kommer du til meg», sier Johannes.

 

Svaret til Jesus er overraskende: «Dette må vi gjøre for å oppfylle all rettferdighet». Hva betyr dette. Johannes måtte ha forstått det, for han døpte Jesus uten mer diskusjon. Her må det ligge en dobbelt betydning. For det første ble han døpt med en omvendelses dåp til lydighet under Guds vilje. Det blir svært tydelig i denne dåpshandlingen at dette er Jesu vilje å gå inn under lovens krav for å oppfylle den. «Jeg er ikke kommet for å oppheve loven, men for å oppfylle den», sier Jesus (Matt 5,17). Jesus er nettopp den som gjør at vi ikke lenger kan si at ingen er perfekte. For det er nettopp det han er. Uten synd for Gud og mennesker. Han oppfylte loven etter Guds vilje.

 

For det andre har han gått inn under våre kår og tatt på seg vår straff ved at han døde, ikke på grunn av sine synder, men på grunn av våre. På den måten oppfylte han all rettferdighet for oss. Han ble døpt med en dåp til døden. Dette er en start på hans virke som på alle måter setter kursen for det han kom for å gjøre. Både gjennom oppfyllelsen av Guds lov og vilje, offeret gjennom lidelsen og døden, og seieren over døden ved oppstandelsen.

 

På en måte blir denne seieren allerede forkynt da himmelen ble åpnet over Jesus etter dåpen. Kontrastene her blir svært store. Jesus er nettopp blitt døpt med omvendelses dåp – en lydighetshandling – og gått inn under menneskenes kår, samtidig som Gud Faders røst lyder fra himmelen: «Dette er min Sønn, den elskede, som jeg har behag i». Han er virkelig både Gud og menneske!

 

 • baby nyfødt1

  Gjendåp

  Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…
 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Helge Skaaheim
 • photo-02-07-2015-00-51-34

  2. søndag i fastetiden.

  1 Mos 3,8-15 Da hørte de lyden av Herren Gud som vandret omkring i hagen i den svale kveld…
 • something-1-of-1

  1. søndag i fastetiden

  Matt 16,21-23 Fra da av begynte Jesus Kristus å gjøre det klart for disiplene sine at han …
 • 29102010476

  Fastelavenssøndag

  Joh 12,20-33    Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden. …
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Gjendåp

Vet ikke om dere enda svarer på spørsmål her, men jeg er desperat. Kan jeg bli døpt på nyt…