Hjem Søndagskommentar Kristi åpenbaringsdag – 05.01.14

Kristi åpenbaringsdag – 05.01.14

6 min lest
0
0
333

Matt 2,1-12.

Julegaver

Da Jesus var født i Betlehem i Judea, på den tiden Herodes var konge, kom noen vismenn fra Østen til Jerusalem og spurte: «Hvor er jødenes konge som nå er født? Vi har sett stjernen hans gå opp, og vi er kommet for å hylle ham.» Da kong Herodes hørte det, ble han svært urolig, og hele Jerusalem med ham. Han kalte sammen alle overprestene og folkets skriftlærde og spurte dem ut om hvor Messias skulle bli født. «I Betlehem i Judea», svarte de, «for slik står det skrevet hos profeten:

Du Betlehem i Juda land
er slett ikke den ringeste av fyrstene i Juda.
For fra deg skal det komme en fyrste
som skal være hyrde for mitt folk Israel.»

Da kalte Herodes vismennene til seg i all stillhet og spurte dem nøye ut om tiden da stjernen hadde vist seg. Så sendte han dem til Betlehem og sa: «Dra av sted og forhør dere nøye om barnet! Og når dere har funnet det, så meld fra til meg, for at også jeg kan komme og hylle det.» Da de hadde hørt kongens ord, dro de av sted. Og se, stjernen som de hadde sett gå opp, gikk foran dem inntil den ble stående over stedet der barnet var. Da de så stjernen, ble de fylt av jublende glede. De gikk inn i huset og fikk se barnet hos moren, Maria, og de falt på kne og hyllet ham. Så åpnet de skrinene sine og bar fram gaver til barnet: gull, røkelse og myrra. Men i en drøm ble de varslet om at de ikke måtte vende tilbake til Herodes, og de tok en annen vei hjem til sitt land.

 

Gaver med mening!
«Traff» du med julegavene i år? Passet de? Ble lille Jonas glad? Og fikk du selv noe som du ble glad for?

Det er selvsagt hyggelig hvis julegavene gjør oss glade og at de passer oss. Men nå skal det handle om gavene som Jesusbarnet fikk. De vise menn fra Østen fant omsider kongen som de hadde blitt varslet om. Gavene de bar fram, var veldig verdifulle. Men ikke nok med det: de sier noe. Gull, det edleste av metaller, fortalte om at mottageren hadde en konges verdighet. Røkelse ble brukt i tilbedelsen og bønnene til Gud. Myrra ble brukt i velduftende salver, blant annet når de skulle salve de døde.

Dette var virkelig gaver med mening! For hvem er barnet i krybben? Han er konge, den lovede Messias, som profetene hadde forutsagt i flere hundre år. Endelig! Og de skriftlærde i Jerusalem visste at Betlehem var stedet der han skulle bli født. Så kan vi lure på hvorfor de ikke slo følge! Røkelsen forteller: han er guddommelig, ja, Guds sønn.

Myrraen blir et forvarsel om at han en dag skulle dø for folket han var konge for. Og han ble salvet! I Joh 19,39 står det at Nikodemus kom med hundre pund, altså ca 33 kg!

Profetiene oppfylles, Gud holder sine løfter. Hedningene fant veien. Også det var profetert. Men de skriftlærde fant den ikke.

Vi er heldige. Vi har Guds ord og vi kan finne ham. La oss følge Ordets ledestjerne til vår Gud og konge og ta imot ham! Han som var barn i en fattigslig krybbe, døde og sto opp og han lever nå. Og han skal komme igjen. Da, om ikke før skal alle se ham, hylle ham og gi han den ære han fortjener!

Førstelektor, forfatter og teolog

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
 • jesus og Simeon i tempelet

  Kyndelsmesse – 2 februar

  Luk 2,22 – 40 Då reinsingstida som Moselova påla dei, var til ende, tok dei han med seg op…
Last flere relaterte artikkler
 • 29102010475

  13. Søndag i trenighetstiden

  Matt 25,14-30   Det er som med en mann som skulle dra utenlands. Han kalte til seg tjenern…
 • 20170720_123703

  12. Søndag i treenighetstiden

    Ef 2,1-10. Dere var en gang døde på grunn av misgjerningene og syndene deres.  Dere…
 • SONY DSC

  Askeonsdag

    Matt 6,1-6. 16-18 Pass dere for å gjøre gode gjerninger for øynene på folk, for å b…
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…