Hjem Søndagskommentar Romjulssøndag – To konger: Kong Herodes og kong Jesus.

Romjulssøndag – To konger: Kong Herodes og kong Jesus.

3 min lest
0
0
2,009

Matt 2,13-15.

engel kom til Josef

Da de var dratt bort, viste Herrens engel seg for Josef i en drøm og sa: «Stå opp, ta med deg barnet og barnets mor og flykt til Egypt, og bli der til jeg sier fra! For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det.»  Han sto da opp, tok barnet og moren med seg og dro samme natt av sted til Egypt.  Der ble han til Herodes var død. Slik skulle det ordet oppfylles som Herren har talt gjennom profeten:
Fra Egypt kalte jeg min sønn.

 

Kong Herodes den store var konge i Palestina da Jesus ble født i Betlehem. Han var dyktig, mektig, grusom – og fryktelig redd. Så redd for å miste makten at han drepte sin kone og flere av sine sønner. Nå fryktet han kanskje enda mer at han skulle miste makten til den kongen – Messias (Kristus) som Gud selv skulle sende sitt folk. Vismennenes besøk og det de fortalte om sine stjerne-observasjoner hadde tydeligvis skremt ham opp. Så gjør han hva han kan for å stoppe Guds utvalgte. Å innbille seg at han kan stoppe han som Gud vil sende, må være toppen av hovmod, og veldig dumt!

 

Hva med den andre kongen? Foreløpig er han bare barnet, helt avhengig av foreldrenes omsorg. Hva slags konge skal han bli? Herodes strake motsetning. La oss høre hva Maria hadde sunget om barnet hun ventet! Han skal gjøre Gud, sin Fars vilje, og det betyr: spre dem som går med hovmodstanker, støte herskere ned fra tronen, løfte opp det lave, mette de sultne. Les videre selv i Luk 1,46-55!

 

Det kan virke som Herodes er den sterkeste. Feil! Herodes går sin undergang i møte. Jesus er under sin allmektige Fars beskyttelse. En dag skal han fullføre sitt store oppdrag: å dø for verdens synder og reise opp alle nedbøyde som stoler på ham.

 

Hva slags makt stoler jeg på? Hvilken konge vil jeg tilhøre? Ligne? Tjene? Stole på?

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
Last flere av Tove Rustan Skaar
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …