Hjem Søndagskommentar 25. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN, 10. NOVEMBER

25. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN, 10. NOVEMBER

5 min lest
0
0
332

Joh 5,1-15

Helbredet

Etter dette kom en av jødenes høytider, og Jesus dro opp til Jerusalem. Ved Saueporten i Jerusalem ligger en dam som på hebraisk heter Betesda. Den er omgitt av fem bueganger. Der lå det en mengde mennesker som var syke, blinde, lamme og uføre. *De ventet på at vannet skulle komme i bevegelse, for en engel fra Herren steg fra tid til annen ned i dammen og rørte opp vannet. Den første som steg ned i dammen etter at vannet var blitt rørt opp, ble frisk, uansett hvilken sykdom han hadde.•

 Det var en mann der som hadde vært syk i trettiåtte år. Jesus så ham ligge der og visste at han hadde vært syk lenge, og sa til ham: «Vil du bli frisk?» Den syke svarte: «Herre, jeg har ingen som kan få meg ned i dammen når vannet blir rørt opp. Og når jeg kommer fram, går alltid en annen uti før meg.» Da sier Jesus til ham: «Stå opp, ta båren din og gå!» Straks ble mannen frisk, og han tok båren sin og gikk.
Men det var sabbat denne dagen, og jødene sa til ham som var blitt helbredet: «Det er sabbat, du har ikke lov til å bære båren.» Han svarte: «Han som gjorde meg frisk, sa: ‘Ta båren din og gå!’» «Hvem er det mennesket som sa at du skulle ta den og gå?» spurte de. Han som var blitt frisk, visste ikke hvem det var, for Jesus hadde trukket seg unna; det var så mye folk der. Senere fant Jesus mannen på tempelplassen og sa til ham: «Nå er du blitt frisk. Synd ikke mer, for at ikke noe verre skal hende deg.» Mannen gikk da og fortalte jødene at det var Jesus som hadde gjort ham frisk.

 

«Vil du bli frisk?» – Et underlig spørsmål fra Jesus til en som i trettiåtte år har vært syk og ute av stand til å gå. Men mannen synes å ha gitt opp å bli helbredet, og forklarer i stedet hvorfor han fortsatt ligger på sin båre.

 

Jesus var tydeligvis ukjent for mannen. Selv ikke etter at han er blitt helbredet, fortelles det om noen reaksjon som uttrykker tro eller takknemlighet.  Når jødenes ledere påtaler hans brudd på sabbatsforskriftene, viser han til «han som gjorde meg frisk». Først etter neste møte med Jesus, begynner tingene å falle på plass. Han får høre at det finnes mye som er verre enn å rammes av trettiåtte års lammelse. Jesus lar ham forstå at synd er farligere enn sykdom. Synden var ikke skyld i at mannen var syk. Men uten ham som reiste ham opp fra båren, fører synden til evig dom og død.

 

Evangeliet på kommende søndag er det gode budskap om Jesus, frelseren med det myndige ord.  Han taler håp inn i sykdommens, syndens og dødens verden. V som har møtt ham, må gjøre som han som ble helbredet: Fortelle hva Jesus har gjort for oss!

Leder Normisjon Norge, Prest.

 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
 • jesus og Simeon i tempelet

  Kyndelsmesse – 2 februar

  Luk 2,22 – 40 Då reinsingstida som Moselova påla dei, var til ende, tok dei han med seg op…
Last flere relaterte artikkler
 • kors-hender3

  18. Søndag i treenighetstiden.

  Matt 8,14-17 Jesus kom hjem til Peter og så at svigermoren hans lå til sengs med feber.  H…
 • dsc00878

  17. Søndag i teenighetstiden.

  Joh 11,17-46 Da Jesus kom fram, fikk han vite at Lasarus alt hadde ligget fire dager i gra…
 • tre1

  Påskedag

   Luk 24.1-9 Ved daggry den første dagen i uken kom kvinnene til graven og hadde med seg de…
Last flere av Svein Granerud
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

3. søndag i treeningstiden

Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…