Hjem Søndagskommentar 15.søndag i treenighetstiden 01.09.2013

15.søndag i treenighetstiden 01.09.2013

6 min lest
0
0
333

Rut 1,7-11, 16-19a.

Rut og Noomi

Hun dro bort fra stedet hvor hun hadde bodd, og begge svigerdøtrene fulgte henne.
De ga seg i vei for å vende tilbake til Juda Men Noomi sa til sine to svigerdøtre: «Snu og gå tilbake, hver til sin mors hus! Måtte Herren vise godhet mot dere, slik dere har vist godhet mot de døde og mot meg Måtte Herren gi dere begge trygghet og la dere finne et hjem, hver i sin manns hus!» Så kysset hun dem. Men de brast i gråt og sa til henne: «Nei, vi vil følge deg tilbake til ditt folk.» Men Noomi sa: «Vend tilbake, mine døtre! Hvorfor skulle dere følge med meg? Skulle jeg ennå føde sønner som dere kan få til menn?

Men Rut svarte: «Ikke tving meg til å forlate deg og vende tilbake, for:
Dit du går, vil jeg gå,
og hvor du bor, vil jeg bo.
Ditt folk er mitt folk,
og din Gud er min Gud.

Der du dør, vil jeg dø,
og der vil jeg begraves.
Måtte Herren la det gå meg ille
både nå og siden
hvis noe annet enn døden
skal skille meg fra deg!»

Da Noomi så at hun sto fast på sitt og ville følge med henne, sa hun ikke mer til henne.
Så gikk de begge videre til de kom til Betlehem. Da de kom fram dit, ble det stort oppstyr i byen på grunn av dem, og kvinnene sa: «Er dette Noomi?»

 

Ruts bok er et eksempel på at Det gamle testamente, den eldste delen av Bibelen, inneholder mange riktige «perler». Det er fortellinger om hverdagslige ting, som viser at Gud og hans gode vilje kan gi mennesker hjelp og støtte. I Ruts bok fortelles det at en mann fra Betlehem i Israel måtte utvandre til Moab, et land i øst, fordi det var hungersnød.  Han tok med seg sin kone Noomi og to sønner, som giftet seg der. Men så døde både mannen og sønnene! Enken Noomi satt altså igjen med to barnløse svigerdøtre. Da fant hun det best å dra tilbake til jødenes land, og hun sa til svigerdøtrene at de måtte bli i Moab og finne seg nye menn.

 

Men den ene svigerdatteren, Rut, ville ikke svikte sin svigermor og heller ikke gi opp troen på jødenes Gud, han som er den eneste sanne Gud, vår skaper og far. Ruts bok er et lite familiedrama med lykkelig slutt.  Mens «svigermor» i mange sammenhenger fremstilles som et troll, stiller Rut seg helt og fullt på hennes side. «Dit du går, vil jeg gå», sier hun, og «din Gud er min Gud».

 

Rut følger med til Israel, der hun blir gift med Boas og får en sønn, som blir bestefar til David. Jesus var av Davids ætt. Så ser vi at Rut blir en av stammødrene til Jesus!
Gud kunne altså bruke en kvinne som henne i sin frelsesplan.

 

Rut er en av de mange kvinneskikkelsene i Bibelen som kan stå som forbilder for både kvinner og menn. Framfor alt var hun trofast og ikke redd for å følge svigermoren til ukjent land.  «Din Gud er min Gud» er en setning som sier mye om hvordan vi kan hjelpe andre til tro. Mange forteller at det nettopp var andres tro og tillit til Gud som gjorde at en skjønte at kristendommen ikke er fromme eventyr, men virkelighet.  Jesus kan bruke vanlige hverdagsmennesker som sine vitner. La oss være takknemlige for det!

 

Last flere relaterte artikkler
 • hender-bibel1

  6. søndag i påsketiden

  Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
 • 17-mai2

  17. Mai

  Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
 • Illustrasjon Samefolkets flagg 1327999933_200x188

  Samefolkets dag – 6. febr

  Matt 5,13-16 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da b…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *