Hjem Aktuelt Et samfunn uten kristne røtter vil forråtne.

Et samfunn uten kristne røtter vil forråtne.

6 min lest
0
0
1,316

Kristendomsundervisningen er borte fra skolen. Et utvalg har foreslått å ta bort henvisningen til at samfunnet bygger på den kristne arv i grunnloven. Dette er bare noe av det som har skjedd i løpet av en generasjon. Det ble sagt om gårdsdrift i Trøndelag: ”Det 4 generasjoner har bygd opp, kan den 5. rive ned.” Det samme kan sies om samfunnet og utviklingen når det gjelder samfunnsmoralen på områder som samliv, ærlighet, pengebruk, banning, ærekrenkelser, omsorg, synet på det ufødte liv, og synet på gamle og syke.

http://www.normisjon.no/Images/1511/v02_2BC9058649CF5C731598EC5F8F2D60D6.jpg

Før kristendommen slo rot i Norge var det utbredt å ha slaver, bruke ’friller’ til sex utenom ekteskapet og det å sette ut syke eller invalide barn i skogen. Når kristendommen slo rot ble dette endret både gjennom lovgivningen og i praksis.

Dagens brudd med kristen undervisning og kristne røtter i samfunnet fører nå gradvis til endring i lovgivning og praksis slik at samfunnet blir mer og mer preget av umoral sett i forhold til de 10 bud.

Jeg leser en bok om disse tingene. Den heter ”Hva om Jesus ikke hadde blitt født?” av James Kennedy og Jerry Newcombe. Den underslår ikke de negative aspektene i kristenhetens historie, d.v.s. korstogene, antisemittismen, inkvisisjonen, religionskrigene og hekseprosessene. Men det som langt overskygger dette er hva Jesus har betydd gjennom kristne mennesker fylt av sannhet og kjærlighet.

Det er egne kapitler om hva sann kristendom har betydd for omsorg og omtanke for de utstøtte, for helsevesen og medisin, for almenutdannelse, kristendommens bidrag til menneskerettighetene, til sex og familieliv, tiltakslyst og arbeidsetikk og samfunnsmoralen m.m.

Når det gjelder Norge så er det ingen tvil om at den religiøse vekkelsen gjennom Hans Nielsen Hauge betød mye for arbeidsmoral, kvinners rettigheter og det politiske og nasjonale liv etter 1800. Jmf. Karsten Alnæs i Historien om Norge, bind 3, side 11- 42.

I 2. Tess. 2,7 står det noe om det som holder igjen på forråtnelsen: ”Lovløsheten virker allerede med sin kraft, men i hemmelighet. For han som ennå holder igjen, må først bli ryddet av veien.”

Det som holder igjen er kristne som er lys og salt i verden. Da Sodoma gikk under, ville 10 rettferdige kunne ha forhindret det. Men det var ikke så mange igjen.

Kristne som virkelig fungerer som lys og salt, vil kunne holde igjen på samfunns-forråtnelsen. Men det må være kristne som både forholder seg til Guds lov uten avkorting og Guds evangelium uten tillegg.

Martin Luther legger hele motivasjonen til å kunne klare å leve som lys og salt etter de 10 Guds bud i spenningen mellom lov og evangelium. Forklaringen til budene begynner alle med at vi skal FRYKTE og ELSKE Gud slik at vi gjør og ikke gjør.

Vi har ikke lenger stor politisk innflytelse på samfunnsutviklingen gjennom samfunnsdebatt og arbeid med gode lover. Vi skal jobbe på den fronten også, men det viktigste fremover blir antagelig at kristne vender tilbake til ”den første kjærlighet” og lærer å frykte og elske Gud slik at lyset ikke blir satt under en bøtte eller at saltet mister sin kraft.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • Det kristne menneskesynet

      Hvordan kan man sammenligne dagens menneskesyn i Norge med det kristne menneskesyne…
Last flere relaterte artikkler
  • Jesus viser seg for disiplene

    2 Påskedag – 5.04.2021 Bilde av Clint Bustrillos Luk 24,36-45 Mens de snakket om det…
  • Jesus er sannelig oppstanden!

    Påskedag – 04.04.2021 Matt 28,1-10 Bilde av Bruno Van Der Kraan Da sabbaten var over…
  • Vitnesbyrdets kraft

    12. søndag i treenighetstiden 1. september Joh 4,27–30.39–43: I det samme kom disiplene ha…
Last flere av Hans Thore Løvaas
  • Sommerord 2023

    Neste uke begynner årets sommer ord! fra 3 Juli til 3 september blir det daglig lagt ut or…
  • Trygg Tro på Bedehuskanalen!

    Audun Janøy, Jens Iver Jensen, Mary Anette Skaaheim, Helge Skaaheim, Marius Vegge-Kristens…
  • Pressemelding Jesusnett August 2022

    Styret i Jesusnett besluttet i juni 2022 å inngå et samarbeid med TV12 – Bedehuskana…
Last flere inn Aktuelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …