Hjem Søndagskommentar Maria Magdalena – det første vitne om oppstandelsen!

Maria Magdalena – det første vitne om oppstandelsen!

6 min lest
0
0
840

Joh. 20, 11-18:  

Oppstandelsen 06

Men Maria sto like utenfor graven og gråt. Gråtende bøyde hun seg fram og så inn i graven.  Da fikk hun se to hvitkledde engler sitte der Jesu kropp hadde ligget, en ved hodet og en ved føttene.  «Hvorfor gråter du, kvinne?» spurte de. Hun svarte: «De har tatt Herren min bort, og jeg vet ikke hvor de har lagt ham.»  I det samme snudde hun seg og så Jesus stå der, men hun skjønte ikke at det var han.  «Hvorfor gråter du, kvinne?» spør Jesus. «Hvem leter du etter?» Hun trodde at det var gartneren, og sa til ham: «Herre, hvis du har tatt ham bort, så si meg hvor du har lagt ham, så skal jeg ta ham med meg.»  «Maria», sa Jesus. Da snudde hun seg og sa til ham på hebraisk: «Rabbuni» – det betyr mester.  Jesus sier til henne: «Rør meg ikke, for jeg har ennå ikke steget opp til Far. Men gå til mine brødre og si til dem at jeg stiger opp til ham som er min Far og Far for dere, min Gud og deres Gud.»   Da gikk Maria Magdalena av sted og sa til disiplene: «Jeg har sett Herren!» Og hun fortalte hva han hadde sagt til henne.

 

Maria Magdalena hadde fulgt Jesus trofast etter at hun ble befridd for 7 onde ånder.  Hun var så takknemlig og hengiven til Jesus at mange i ettertid har tenkt at det var et såkalt ‘forhold’. Ja, noen har sågar sagt at hun var Jesu ektefelle. Prekenteksten på 2. påskedag snakker om et helt annet type forhold.  Maria kaller Jesus «Herren min» og tiltaler ham som ‘Rabbuni’, Mester.  Hun hadde fulgt Jesus siden hun ble befridd. Da Jesus ble korsfestet stod hun der. (Matt. 27,56).

 

Maria kom til graven for å sørge og gråte. Når hun ser at graven er tom, tror hun at liket er blitt stjålet. «Hvorfor gråter du kvinne?» sa Jesus som stod ved siden av. Men hun trodde det var en gartner og spør om han vet hvor de har tatt Jesu lik.  Når Jesus så sier navnet hennes «Maria», skjønner hun at det er Jesus.

 

Jeg tenker meg at hun bøyer seg ned idet hun sier «Rabbuni, Mester».  Antagelig vil hun gripe om føttene hans, men Jesus hindrer henne og sier «Rør meg ikke, for jeg har ennå ikke steget opp til min Far.»  Det er ganske gåtefullt, men det peker sannsynligvis fremover mot den tid da Jesus er forvandlet etter sin himmelfart og tiden er inne da vi alle kan røre Ham, spise Hans legeme og drikke Hans blod, når vi kan bli i Ham og Han i oss likesom grenene blir i vintreet.  Det er en inderlig nærhet som ikke var mulig før himmelfarten: «for jeg har ennå ikke steget opp til min Far.»

 

Ifølge Johannesevangeliet ble Maria Magdalena den første som forkynte budskapet om Jesus etter hans død og oppstandelse. På den tiden da evangeliene ble skrevet ble ikke kvinners vitnesbyrd tillagt noe særlig vekt. En kvinne kunne for eksempel ikke være vitne i en rettssak. At det altså var en kvinne som var den første som fortalte videre det budskapet som hele den kristne kirke bygger på er derfor både revolusjonerende og utrolig viktig i seg selv. Noen kalte henne derfor for apostlenes apostel.

 

Men dagens tekst handler ikke egentlig om Maria, men om Herren Jesus som Maria fulgte så trofast og hengivent og som vi kan følge like tett etter Hans død, oppstandelse og himmelfart.

 • Graven

  Hva skjer med oss etter døden?

  Spørsmål: Når et menneske dør som tror på Jesus, hva vil det mennesket møte? Møter de sine…
 • Jesus Taler

  3. søndag i treeningstiden

  Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
 • https://hcfwomen.files.wordpress.com/2013/07/worship-2.jpg

  TID FOR BØNN

  Gi meg Jesus, bare Jesus…. Jeg nynner på en sang jeg egentlig ikke kan så godt… Kanskje sy…
Last flere relaterte artikkler
 • img_0566

  Domssøndag/Kristi kongedag

  Matteus 25,31-46 Men når Menneskesønnen kommer i sin herlighet, og alle englene med ham, d…
 • vann1

  24. Søndag i treenighetstiden

  Matteus 18,1-6 og 10-14 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i h…
 • postkasse-vinter1

  Søndag før pinse – talsmannen

  Joh. 15,26-27 Når Talsmannen kommer, han som jeg skal sende dere fra Far, sannhetens Ånd s…
Last flere av Hans Thore Løvaas
Last flere inn Søndagskommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Hva skjer med oss etter døden?

Spørsmål: Når et menneske dør som tror på Jesus, hva vil det mennesket møte? Møter de sine…