Hjem Spørsmål og svar Hva sa Jesus om Peter?

Hva sa Jesus om Peter?

4 min lest
0
0
2,426

Spørsmål:
Illustrasjon kirken på klippen

Hva var det Jesus egentlig mente når han sa, “Du er Peter og på denne klippen vil jeg bygge min menighet”.

Endre


Svar:

Hei Endre!

Det du viser til står i Matt. 16,18. Sammenhengen er at Peter på vegne av disiplene bekjenner at Jesus er Messias, den levende Guds Sønn. Jesu respons på det er at dette er noe Peter ikke kunne ha funnet på selv, men er noe Far i himmelen har åpenbart for ham. Deretter kommer det du siterer. Peters egentlige navn var Simon. Når Jesus kaller ham Peter, som betyr fjell eller steinblokk, og legger til at han vil bygge sin kirke på dette fundamentet, sier han både noe om Peters rolle og om det han bekjente.

Når du spør om dette, kan kanskje grunnen være at du har hørt hvordan den katolske kirke bruker dette stedet. De mener at Peter var den første paven i Rom og at alle paver deretter har fått sitt oppdrag eller “primat” fra Peter og den myndighet Jesus gav han. Nå er det ikke noe historisk grunnlag for at Peter hadde noen paverolle i Rom. Det er heller ikke noe i denne teksten som gir grunnlag for det. Han kom riktignok dit de siste årene han levde og led martyrdøden der, men det gir ikke grunn til å tale om en helt spesiell status med opphøyet makt i den kristne kirke.

Som reaksjon på det katolske synet har en på protestantisk hold hevdet at det ikke er på Peter som person Jesus ville bygge sin kirke, men på den bekjennelse han avla om Jesus som Messias, den levende Guds sønn. Det er nok her hovedpoenget ligger i det Jesus sier. Det er Jesus selv som er fundamentet for kirken 1.Kor 3,11. Men en kan jo i tillegg ha med at Peter hadde en spesiell posisjon i disippelflokken, og er den første som nevnes i disippelrekken Matt 10,2-4. Uansett, det er Jesu kirke Peter og de andre disiplene fikk være med på å starte ved å forkynne budskapet om Jesus som Messias, Guds Sønn.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Last flere relaterte artikkler
Last flere av Anfin Skaaheim
Last flere inn Spørsmål og svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

2. søndag i påsketiden – Vitner om oppstandelsen

Joh. 21, 1-14 Siden åpenbarte Jesus seg enda en gang for disiplene ved Tiberiassjøen. Det …