Hjem Spørsmål og svar Hva sa Jesus om Peter?

Hva sa Jesus om Peter?

4 min lest
0
0
369

Spørsmål:
Illustrasjon kirken på klippen

Hva var det Jesus egentlig mente når han sa, «Du er Peter og på denne klippen vil jeg bygge min menighet».

Endre


Svar:

Hei Endre!

Det du viser til står i Matt. 16,18. Sammenhengen er at Peter på vegne av disiplene bekjenner at Jesus er Messias, den levende Guds Sønn. Jesu respons på det er at dette er noe Peter ikke kunne ha funnet på selv, men er noe Far i himmelen har åpenbart for ham. Deretter kommer det du siterer. Peters egentlige navn var Simon. Når Jesus kaller ham Peter, som betyr fjell eller steinblokk, og legger til at han vil bygge sin kirke på dette fundamentet, sier han både noe om Peters rolle og om det han bekjente.

Når du spør om dette, kan kanskje grunnen være at du har hørt hvordan den katolske kirke bruker dette stedet. De mener at Peter var den første paven i Rom og at alle paver deretter har fått sitt oppdrag eller “primat” fra Peter og den myndighet Jesus gav han. Nå er det ikke noe historisk grunnlag for at Peter hadde noen paverolle i Rom. Det er heller ikke noe i denne teksten som gir grunnlag for det. Han kom riktignok dit de siste årene han levde og led martyrdøden der, men det gir ikke grunn til å tale om en helt spesiell status med opphøyet makt i den kristne kirke.

Som reaksjon på det katolske synet har en på protestantisk hold hevdet at det ikke er på Peter som person Jesus ville bygge sin kirke, men på den bekjennelse han avla om Jesus som Messias, den levende Guds sønn. Det er nok her hovedpoenget ligger i det Jesus sier. Det er Jesus selv som er fundamentet for kirken 1.Kor 3,11. Men en kan jo i tillegg ha med at Peter hadde en spesiell posisjon i disippelflokken, og er den første som nevnes i disippelrekken Matt 10,2-4. Uansett, det er Jesu kirke Peter og de andre disiplene fikk være med på å starte ved å forkynne budskapet om Jesus som Messias, Guds Sønn.

Vennlig hilsen
Anfin Skaaheim


Har du et spørsmål? Klikk her for å fylle ut skjemaet til svar-panelet

Tidligere generalsekretær i NKSS, Indremisjonsselskapet og Normisjon, prest og forfatter.

Last flere relaterte artikkler
 • Anfin 850 high res (retusjert varmere farge)

  Anfin’s siste taler

  Anfin’s siste taler før hans død, talt i Melhus bedehus 19-20.2.2016 Anfin Skaaheim …
 • Anfin Skaaheim

  BIBELSKE UTTRYKK I NORSK DAGLIGTALE

  Taler: Anfin Skaaheim Kåseri holdt i forbindelse med bibelmaraton i Solvangkirken, Tønsber…
 • Anfin Skaaheim

  Nye former for kristent samliv?

  Etter det fatale kirkevalget i høst har vi sett en utvikling som virker skremmende for oss…
Last flere av Anfin Skaaheim
 • mann-ber1

  Kan jeg bli gud?

  Kan jeg bli gud? Jeg føler meg ofte guddommelig når jeg står opp. Eneste jeg drikker er he…
 • baal-fest1

  Hva er fortapelse?

  Det er noe jeg strever med å akseptere. Den gjelder det største alvoret i Bibelen, nemlig …
 • baby nyfødt1

  Er det nok å være døpt

  Jeg har to spørsmål. 1. Hvor mange besøk har jesusnett daglig? 2. Er et døpt menneske en k…
Last flere inn Spørsmål og svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

2. søndag i påsketiden – Vitner om oppstandelsen

Joh. 21, 1-14 Siden åpenbarte Jesus seg enda en gang for disiplene ved Tiberiassjøen. Det …