Hjem Aktuelt Et privilegert land

Et privilegert land

3 min lest
0
0
387

Person Terje HæråsNår en bor i Skien, har jobber på Modum Bad i Vikersund, ledet bispedømmerådet i Agder og Telemark med ofte møter i Kristiansand, medlem av styret ved MF hvor styremøtene som regel er i Oslo, da blir det ikke få timer i bilen.  Tid jeg bruker til å lytte til musikk, høre på CD bøker eller ulike radiokanaler, men ofte blir det også å sitte i stillhet å la landskapet gli forbi mens tankene flyr.

Ikke få kirker blir passert der de ligger sprett rundt i landskapet.  Noen ganger som en silhuett mot himmelen, andre ganger som et monument over et bygdesamfunn.  Ettersom jeg passerer på ulike tider på døgnet hender det ikke sjelden at lyset er tent og en aller annen aktivitet foregår.  Da begynner tankene mine å løpe.  Hva foregår innefor, er det kirkekoret som øver, konfirmanter som undervises, bryllup, begravelse, en sjelsørgerisk samtale, kveldsgudstjeneste, eller hva?  Hvem er prest her tro?  For meg blir dette gode påminnelser om hvor fantastisk privilegert vi er i Norge som ser oss råd til å ha en kirke som er tilstede overalt, med medarbeidere som stiller opp både i glede og sorg.

Mange av oss er svært glad for at kirken nå har fått en annen tilknytning til staten.  Det har vi sett markeringer av de siste ukene ved at kirken nå selv utnevner sine biskoper og proster.  Mange av oss er også spent på hvordan den finansielle siden ved dette vil bli framover.  Jeg tror samfunnet vårt vil bli fattigere hvis vi som nasjon ikke ser oss råd til å finansiere dette, det være seg gjennom Den norske Kirke eller andre kirkesamfunn. Verdien i å ha trosdimensjonen synlig til stede i det offentlige rom så vi gode eksempler på i forbindelse med katastrofen som rammet 22. Juli 2011.  Den verdien må vi ta vare på.

 • Illustrasjon Himmelfart 1262640206

  Kristi himmelfartsdag

  Mark 16,19-20 Etter at Herren Jesus hadde talt med dem, ble han tatt opp til himmelen og s…
 • Person åge Loesnesloekken 1306590546

  SENTRUM OG PERIFERI

  Denne uken starter Kirkemøtet i Kristiansand. Der skal det diskuteres kirkelov og kirkeord…
 • Illustrasjon Avkristning 1327607306

  Avkristningen blir Europas undergang

  Det er ikke jeg som spår at avkristningen blir Europas undergang. En dansk historiker, Ben…
Last flere relaterte artikkler
 • Due

  Nobels fredspris 2012

  Nyheten om at årets Nobelpris ble gitt til EU er mottatt med glede, undring, skuffelse, av…
 • Solnedgang

  Mot på endring

  Mot på endring Jeg har for vane å begynne å lese aviser bakfra.  Ikke det at de siste side…
 • Illustrasjon kors

  Slitestyrke

  Etter et langt liv i bedehusland har jeg blitt svært glad i den norske kirke og dens mange…
Last flere av Terje Hærås
Last flere inn Aktuelt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se også

Kristi himmelfartsdag

Mark 16,19-20 Etter at Herren Jesus hadde talt med dem, ble han tatt opp til himmelen og s…