Hjem Søndagskommentar Søndag 6. januar Kristi Åpenbaringsdag – Ut av mørket inn i lyset

Søndag 6. januar Kristi Åpenbaringsdag – Ut av mørket inn i lyset

5 min lest
0
0
1,104

Joh 12,42-47

Illustrasjon Påske morgen 2_1269620362

Likevel var det mange som trodde på ham, også av rådsherrene. Men på grunn av fariseerne bekjente de det ikke, så de ikke skulle bli utstøtt av synagogen. De ville heller ha ære fra mennesker enn ære fra Gud. Men Jesus ropte ut: «Den som tror på meg, tror ikke på meg, men på ham som har sendt meg. Og den som ser meg, ser ham som har sendt meg. Som lys er jeg kommet til verden, for at ingen som tror på meg, skal bli i mørket. Den som hører mine ord og ikke holder fast på dem, dømmer ikke jeg. For jeg er ikke kommet for å dømme verden, men for å frelse verden. 

 

En skal ikke mange generasjoner tilbake for å finne en tid da lys var en sjelden luksus vinterstid i Norge. I dag er vi omgitt av lys hele døgnet. Når solen går ned tennes alle gatelysene, og i alle hus er det rikelig med elektrisk lys. Alle som har synet i behold, kan se alt det de trenger. Og skal vi steder der det er lite lys, tar vi med oss lykter og prosjektører til å lyse for oss. Men en trenger ikke reise så langt for å oppdage at slik er det ikke alle steder.  Besøker du land i Asia og Afrika kan du fort være tilbake i ”mørketiden”. Er det elektrisk strøm er den upålitelig, kommer og går. Natten er stummende mørk, og selv med en lykt er det meget begrenset hva en ser.

 

Det var situasjonen i Israel på Jesu tid. Derfor har nok ordene hans om lys og mørke enda sterkere klangbunn da enn nå. Men med alt kunstig lys vi har hos oss er det dessverre fortsatt slik at mange vandrer i åndelig mørke. De har ikke fått del i lyset fra ham som er Verdens lys, Jesus selv. De kjenner ikke Gud og eier ikke det levende håp Jesus ønsker å gi dem del i.

Derfor utfordrer dagens ord oss: Har du sett lyset? Jesus sier: ”Som lys er jeg kommet til verden, for at ingen som tror på meg, skal bli i mørket.”

 

Du kan være så ”opplyst” det skal være hva angår vitenskap, samtidskunnskap og intellektuell viten – uten Jesus er du fortsatt i mørket. Syndens mørke forsvinner ikke ved hjelp av intellektuell viten, men bare ved tro på Jesus. Han er den som er i stand til å opplyse et menneske så det ser Gud, vinner livet og får del i Guds fremtid. Vend deg derfor til ham og få del i livets lys, frelsens og håpets lys.

 

  • Slått ned

    Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …
  • Kan Jesus og ondskapen bo i hjertet samtidig?

    “Det står at Jesus bor i hjertet. Men det står også at alt ondt kommer fra hjertet. …
  • 3. søndag i treeningstiden

    Markus  10.13 -16: De bar små barn til Jesus for at han skulle røre ved dem, men disiplene…
Last flere relaterte artikkler
  • 19. søndag i treenighetstiden

    19. søndag i treenighetstiden – 8.10.2023 Matt 5,20-26 Ja, jeg sier dere: Dersom ikk…
  • Jesus vasker disiplenes føtter

    Skjærtorsdag 18. april 2019 Joh 13,1-17 Det var like før påskehøytiden, og Jesus visste at…
  • Kjemp for å komme inn

    2. søndag i fastetiden 17. mars 2019 Luk 13,22-30 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by…
Last flere av Kurt Hjemdal
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Slått ned

Jeg er veldig glad i blå blomster. Så jeg kjøpte frø og sådde i februar. Litt på måfå som …