Hjem Søndagskommentar 10. søndag i treenighetstiden – Tilgi din neste

10. søndag i treenighetstiden – Tilgi din neste

6 min lest
0
0
1,235

Matt 18,21-35

Da gikk Peter til ham og spurte: «Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?» «Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju! Derfor kan himmelriket sammenlignes med en konge som ville gjøre opp regnskapet med tjenerne sine. Da han tok fatt på oppgjøret, ble en ført fram som skyldte ham ti tusen talenter. Han hadde ikke noe å betale med, og herren befalte at han skulle selges med kone og barn og alt han eide, og gjelden betales. Men tjeneren kastet seg ned for ham og bønnfalt ham: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg alt sammen.’ Da fikk herren inderlig medfølelse med denne tjeneren, slapp ham fri og etterga ham gjelden. Utenfor møtte tjeneren en av de andre tjenerne, en som skyldte ham hundre denarer. Han grep fatt i ham, tok strupetak på ham og sa: ‘Betal det du skylder!’ Men den andre falt ned for ham og ba: ‘Vær tålmodig med meg, så skal jeg betale deg.’ Men han ville ikke. Han gikk av sted og fikk kastet ham i fengsel; der skulle han sitte til han hadde betalt gjelden. Da de andre tjenerne så hva som skjedde, ble de dypt bedrøvet og gikk og fortalte herren sin alt som hadde hendt. Da kalte herren ham til seg igjen og sa til ham: ‘Du onde tjener! Hele gjelden etterga jeg deg fordi du ba meg om det. Burde ikke også du ha vist barmhjertighet mot din medtjener, slik jeg viste barmhjertighet mot deg?’ Og herren ble sint og overlot tjeneren til å bli mishandlet av fangevoktere til han hadde betalt hele gjelden. Slik skal også min himmelske Far gjøre med hver og en av dere som ikke av hjertet tilgir sin bror.»

 

Jesus er den store tilgiveren som tilgir oss og vil lære oss å tilgi hverandre. Peter får det uventede svaret at han ikke skal tilgi sin bror bare sju ganger, men sytti ganger sju! det er bilde på det uendelige.

Jesu lignelse viser en som hadde en så stor gjeld at det ikke var mulig å kunne betale tilbake. Det er derfor vanskelig å fatte at en som har fått så mye ettergitt ikke ettergir sin neste. Men så ser vi at kongen som ettergir den store gjelden, er Jesus selv. Du og jeg er tjeneren som har så stor gjeld at det ikke er mulig å betale tilbake. Dette visste Gud, og derfor betalte han selv vår gjeld ved å sende Jesus i døden for oss. Han betalte alt, og derfor går vi fri.

Det Jesus derfor ønsker å lære deg og meg med denne fortellingen, er å tilgi våre medmennesker. Klarer vi det?

Tilgivelse er nøkkelen til fred og forsoning mellom mennesker. Men vi ser at nøkkelen ofte er vanskelig å finne. Hvorfor er det så vanskelig å tilgi hverandre?

Mange har opplevd både bitterhet og sorg grunnet mangel på tilgivelse. Enten at en ikke har klart å tilgi selv, eller at en ikke har blitt tilgitt av andre.

Tenk igjennom ditt liv om det er noen som du har noe uoppgjort med. La tilgivelsen slippe til i ditt liv, og la din tilgivelse komme til dine medmennesker.

Last flere relaterte artikkler
  • Såmannssøndag

    Såmannssøndag – 28.01.2024 Mark 4,26-34 Og han sa: «Med Guds rike er det slik: Det e…
  • 2. søndag i åpenbaringstiden

    2 søndag i åpenbaringstiden – 14.01.2024 Mark 1,3-11 En røst roper i ødemarken: Rydd…
  • Nyttårsaften

    Nyttårsaften – 31.12.2023 Joh 14,27 Bilde av Andre Benz Fred etterlater jeg dere. Mi…
Last flere av Arild Klevberg
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…