Hjem Søndagskommentar Fastelavenssøndag og Askeonsdag

Fastelavenssøndag og Askeonsdag

15 min lest
0
0
2,279

Fastelavenssøndag

Johannes 12, 20-33.

20 Det var noen grekere blant dem som var kommet for å tilbe under høytiden.
21 De gikk til Filip, som var fra Betsaida i Galilea, og sa: «Herre, vi vil gjerne se Jesus.»
22 Filip gikk og fortalte det til Andreas, og sammen gikk de og sa det til Jesus.
23 Jesus svarte: «Timen er kommet da Menneskesønnen skal bli herliggjort.
24 Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Hvis ikke hvetekornet faller i jorden og dør, blir det bare det ene kornet. Men hvis det dør, bærer det rik frukt.
25 Den som elsker sitt liv, skal miste det. Men den som hater sitt liv i denne verden, skal berge det og få evig liv.
26 Den som vil tjene meg, må følge meg, og der jeg er, skal også min tjener være. Den som tjener meg, skal min Far gi ære.
27 Nå er min sjel fylt av angst. Men skal jeg så si: Far, frels meg fra denne timen? Nei, til denne timen skulle jeg komme.
28 Far, la ditt navn bli herliggjort!» Da lød det en røst fra himmelen: «Jeg har herliggjort det og skal herliggjøre det igjen.»
29 Mengden som sto omkring og hørte dette, sa at det hadde tordnet. Andre sa: «Det var en engel som talte til ham.»
30 Da sa Jesus: «Denne røsten lød ikke for min skyld, men for deres.
31 Nå felles dommen over denne verden, nå skal denne verdens fyrste kastes ut.
32 Og når jeg blir løftet opp fra jorden, skal jeg dra alle til meg.»
33 Dette sa han for å gi til kjenne hva slags død han skulle lide.
*

For alle folkeslag

Jesus hadde et program. Han skulle først og fremst virke blant jøder, i sitt eget folk.
Men flere ganger fravek han dette. Han møtte folk fra Samaria, som ikke var regnet med som ordentlige jøder, og han hjalp en romersk offiser.  Her fortelles det at da noen grekere, altså noen helt fremmede, var kommet og ville ha kontakt med han.
Da så Jesus dette som et tegn. Han så framover til den dagen da hans disipler skulle gå ut i all verden og gjøre mennesker fra alle folkeslag til kristne. «Nå er timen kommet, da jeg snart har fullført min gjerning», sa han. Det er meningen med de gåtefulle ordene om at timen er kommet, da han skal bli herliggjort.
Vi vet at for Jesus gikk veien til herlighet gjennom lidelse, død og oppstandelse. Han bruker et bilde fra jordbruket. Et korn som ikke blir sådd i åkeren, blir bare liggende der. Men dersom det legges i jorden, spirer og gror det, det vokser opp et strå med aks med mange andre korn. Det bærer rik frukt, sier Jesus.
Jesus var akkurat som et slikt korn, som ble lagt i graven, og hans oppstandelse gav store resultater, rik frukt. Det var seier over døden og senere en verdensvid kirke – av alle folkeslag!
Hva min frelse kostet har

Det er litt overraskende å lese det Jesus sier om at han var fylt av angst. Han var redd for å dø! Vi vet at da han var i Getsemane- hagen like før han ble tatt til fange, kom han i dødsangst. Han ba til Gud om å få slippe lidelsen, men han tilføyde: «La din vilje skje, ikke min!»
Hans nære venner, disiplene, syntes nok alt det han sa var vanskelig og gåtefullt. Han sa noe rart om å bli løftet opp fra jorden.  I ettertid kunne de forstå at han siktet til at han skulle bli korsfestet, løftet opp på korset.
Vi som leser det i dag, og som kjenner til hvordan det gikk med Jesus da han døde og stod opp for oss, kan også forstå det. Det var et barn som skulle fortelle om påskens store hendelser, som sa. «Vær ikke redd!  Jeg vet at det går bra til slutt».
Slik kan et barn tenke, men evangeliet for denne søndagen sier noe annet! Det var mye kamp og dramatikk før Jesus hadde vunnet sin seier.
Jesus var redd, sier han. Den som er redd for å dø, trenger ikke å skamme seg over det. Men hun eller han kan lære av Jesus å overvinne angsten, i trygg tro på at Jesus ikke sviktet, men lot Guds vilje skje.
Vi må ikke tro at Jesu død og oppstandelse var  noe selvfølgelig og lettvint. I en salme står denne bønnen:

«La kors og død og smerte, tale, rope i mitt hjerte hva min frelse kostet har».   I samme salmen står også ordene: »Jeg skal deg frimodig møte på den siste store dag».
B.S

Askeonsdag

Matteus 12, 38- 42

38 Noen skriftlærde og fariseere tok da til orde og sa: «Mester, vi vil gjerne se deg gjøre et tegn.»
39 Men han svarte dem: «En ond og utro slekt krever tegn, men den skal ikke få noe annet tegn enn Jona-tegnet.
40 For slik profeten Jona var i buken på den store fisken i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter.
41 Folk fra Ninive skal stå fram i dommen sammen med denne slekten og dømme den. For de vendte om da Jona forkynte sitt budskap – og her er mer enn Jona!
42 Dronningen fra landet i sør skal stå fram i dommen sammen med denne slekten og dømme den. For hun kom helt fra jordens ytterste grenser for å lytte til Salomos visdom – og her er mer enn Salomo!

*

 

Askeonsdag er begynnelsen på fastetiden. Vi har nå noen uker foran oss, fram til påske. Fra gammelt av har dette vært en forberedelsestid, som skal hjelpe oss til å forstå det som skjedde med Jesus etter at han drog inn i Jerusalem for siste gang, og hvem Jesus er i dag.
«Mer enn –«
Vi kjenner oss igjen i de skriftlærde som gjerne ville se Jesus gjøre et tegn, et eller annet mirakel som kunne bevise at han var noe helt uvanlig, ja Guds sønn. Vi vil gjerne ha noe håndfast å gripe tak i.
Men ønsket om tegn tilbakevises meget kontant!  Det er en ond og vantro slekt som krever tegn, sier Jesus. Det eneste tegn de får er tegnet med Jona – nærmest en gåte!  I boken om profeten Jona i Det gamle testamente fortelles det at Jona ble kastet i havet, men ble berget av en stor fisk. Da han kom tilbake til folket i Ninive og forkynte der, vendte de om og sluttet med sine onde gjerninger.  «Her er mer enn Jona», sier Jesus.
Det viktige er å få øynene opp for det Jesus gjør og høre det han sier, ikke å spørre etter tegn og mirakler.
Han er også mer enn den vise kong Salomo, sier han.  For dronningen fra landet i sør, hun som oftest kalles dronningen av Saba, kom reisende lange veier for å høre Salomos visdom. Dette fortelles i l. Kongebok i Det gamle testamente, og det kjente nok de skriftlærde til. Men de brydde seg ikke Jesus og om hans ord, som var mer enn Salomo.
Vi kan ikke si at Jesu her er beskjeden på egne vegne! Så skal heller ikke vi være det – på hans vegne. Hva er Jesus «mer enn» for deg?    Mer enn et vellykket liv, mer enn penger, fine klær og anerkjennelse?

 

Selvkritikk

Fastetiden kan hjelpe oss til å bli litt selvkritisk med hensyn til hva vi setter høyest i livet. Kanskje skal vi si nei til noe av det vi sier og det vi bruker.
Det er mye snakk om verdier og holdninger i dag. Politikerne diskuterer gjerne verdispørsmål, men det blir ofte bare ord.  Hver for oss må vi stille spørsmålet om hvordan vi skal finne den rette målestokken for hvordan vi bruker våre timer og dager.
Betyr Jesus «mer enn….»?       God fastetid!

Last flere relaterte artikkler
  • Maria budskapsdag

    Maria budskapsdag – 27.03.2022 Luk 1,39-45 Bilde av Heather Mount Noen dager senere …
  • 6. søndag i påsketiden

    Lukas 18, 1 – 8. Så fortalte han dem en lignelse om at de alltid skulle be og ikke miste m…
  • 17. Mai

    Lukas 1,50-53 Fra slekt til slekt varer hans miskunn over dem som frykter ham.  Han gjorde…
Last flere av Bjørn Sandvik
Last flere inn Søndagskommentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Se også

Langfredag

Langfredag – 29.03.2024 Mark 14,26-15,37 Bilde av Curdin Jesus forutsier Peters forn…