Page info
Skrevet av Jesusnett Dato12-03-16 23:15 Treff483 Kommentar0Innhold
Urtebrød til påske
Da jeg fikk min egen familie, prøvde jeg å finne mine egne tradisjoner til påske. Vi spiser grovt brød til vanlig, men til fest kan det smake med litt fint brød. Noen ganger blander jeg litt havre inn i brødet. Min første påske mat-tradisjon var urtebrød. Det er en helt vanlig brødoppskrift som du tar ferske hakkede urter inni.
Utrolig flott når man deler det i skiver.
5 dl Melk (kan bruke vann også, blir litt mer smak i brødet med melk)
3ss margarin - smør eller olje
½ pakke gjær
½ ts salt
2 ts sukker
10-12 dl hvetemel eller finbakstmel
(evt. bytte ut 2 dl med havregryn)
Dette er en god grunnoppskrift som jeg har hentet fra 4H boka til barna mine for 20 år siden. Den er til 2 brød, men kan også brukes til 16, horn, 20-24 rundstykker, 30-40 kuvertbrød, 3 vanlige pizza bunner. Utrolig god deig å jobbe med.
Ferske urter, det du liker. Basilikum, timian, oregano, gressløk eller bladpersille. Bruk for eksempel et par bunter eller så mye du ønsker
Trinn for trinn
· Ta alt det tørre i en bolle, også tørr-gjæren
· Varm melken opp til 37 grader (lunken)
· Bland inn melken i melet og rør godt sammen til du får en smidig deig.
· Dekk bollen til med plast og la den stå i romtemperatur i ca 20-30 min, deigen skal heve til den blir myk og svampete, omtrent dobbelt så stor.
· Ta deigen ut av bollen på bakebordet. Jeg synes denne deigen er god å jobbe med ved å ta olje på hender. Elt deigen godt og del dem i to like deler. Det kan hjelpe å ha en vekt å veie stykkene på. Kjevle ut de to deigemnene som om du skal lage pizza ca 1 cm tykkelse
· Fordel de hakkede urtene utover stykkene, om du ønsker litt krydder smak så tar du på det du liker.
· Rull brødet sammen som en rullekake
· Brett inn endene og plasser deigen i en godt smurt brødform, husk å smøre kantene
· Etterhev brødet på et lunt sted i ca 20-30 min, det er klart når det har hevet seg til dobbelt størrelse
· Pensle brødet med kaffe, vann eller melk. Eller ikke pensle det, da blir det en mattere overfalte
· Brødet stekes på nederst i ovnen på 250 grader i 20-30 min. Det ferdigstekte brødet skal kjennes lett, og det skal lyde hult når du banker lett på skorpa.
· Ta brødet forsiktig ut av formen. Avkjøl på rist.
Kommentar liste
Ingen kommentar